Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Edebiyat ödülü sahibi Naipaul hayatını kaybetti

Trinidad ve Tobago’da 1932 yılında dünyaya gelen Hint asıllı yazar Vidiadhar Surajprasad Naipaul, 1950 yılında burslu olarak Oxford’da İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi almak için, İngiltere’ye göç etti. BBC’nin Dünya Servisi’nde Batı Hint Adaları ve Karayipleri konu alan bir edebiyat programı yapmaya başladı. Sömürge halkların tarihleri ve edebiyatları romanlarına ve araştırmalarına konu oldu . 2001 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan yazar, 11 Ağustos akşamı, 85 yaşında hayata veda etti.

“Gelişin Bilmecesi”, “Nehrin Dönemeci”, “Taklitçiler” romanları geçtiğimiz senelerde Türkçe’ye de kazandırılan yazar, Hindistan gibi İngiliz sömürgesi ülkelerin siyasi, kültürel ve sosyal yapılarını inceleyerek roman konularını bu çerçevede geliştirdi.

Naipaul, 2001 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüş, İsveç Akademisi ödülün “sezgili anlatımını dürüst ve şaşmaz gözlemleriyle birleştirip bizleri bastırılmış tarihlerin varlığı görmeyen zorlayan yapıtları için” yazara verildiği açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.