Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’a karşı saflar sıkılaşıyor mu? Putin ve Merkel haftasonu Berlin’de görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşecek. Görüşmenin gündeminde Suriye, Ukrayna, Kuzey Akımı-2 boru hattı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yükselttiği gümrük duvarları var.

Başkent Berlin yakınlarında bulunan Brandenburg eyaletindeki Meseberg Şatosu’nda yapılacak görüşmede, iki liderin gündeminde Ukrayna’nın doğusundaki ve Suriye’deki son durumun yanında, İran’a uygulanmaya başlayan ABD yaptırımları da olacak. Toplantının en önemli gündem maddelerinden biri ise, Rusya’nın doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıması planlanan Kuzey Akım-2 hattı olması bekleniyor.

İnşa edilmesi planlanan Kuzey Akım-2 hattı, bazı uluslararası aktörleri şimdiden rahatsız etmiş durumda. Almanya’nın komşularından Danimarka, boru hattının kendi karasularından geçeceği gerekçesiyle inşaya başlanmadan önce Avrupa Birliği (AB) içerisinde danışma görüşmelerinde bulunulmasını istiyor. Rusya ise boru hattının uluslararası sulardan geçeceği gerekçesiyle Danimarka’nın itirazlarına karşı çıkıyor. Öte yandan, ABD ve Ukrayna da, Kuzey Akım-2 projesinin sert muhaliflerinden olarak öne çıkıyor. Ukrayna hükümeti; halihazırda doğalgaz Almanya’ya kendi toprakları üzerinden iletildiği için, Kuzey Akım-2 inşa edilirse, kendilerinin baypas edilmesinden endişe duyuyor. ABD ise, söz konusu boru hattının Almanya’nın Rusya’ya bağımlılığını arttıracağı gerekçesiyle plana karşı çıkıyor.  

Bununla birlikte siyasi gözlemciler, masada yer alacak konulardan birinin de ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşına karşı Almanya ve Rusya arasındaki safları sıkılaştırmak olduğu görüşünde. New York Times gazetesine konuşan Alman Dış İlişkiler Konseyi üyesi Stefan Meister, ikili görüşmede lokal konulardan çok global konuların konuşulacağını dile getiriyor ve şunları söylüyor: “Bu görüşme Berlin ve Moskova arasındaki ilişkilerde bir sıcaklık olduğuna gösterge değil. Ancak iki ülkenin de ortak çıkarlarının ortak olduğu konular var ve bu konularda işbirliği yapmak istiyorlar”.

Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Putin ve Merkel’in görüşmelerinden önce ortak bir basın toplantısı düzenleneceğini, ancak görüşmeden sonra basın açıklaması yapılmayacağını duyurdu.

İki lider son resmi görüşmesini Mayıs ayında Rusya’nın Soçi kentinde yapmıştı. Almanya, Rusya’nın 2014’de Kırım’ı işgal etmesinden bu yana bazı alanlarda bu ülkeye yaptırım uygulamaya devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.