Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İranlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi bu sabah İran devleti tarafından idam edildi

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi bu sabah Raminşar cezaevinde idam edildi.  Panahi’nin kardeşi Amcad Hüseyin Panahi, idamın gerçekleştiğini sosyal medya üzerinden duyururken, Panahi’nin avukatı Hüseyin Ahmedi Niyaz idamın gerçekleştiğini Artı Gerçek’e konuşarak doğruladı.

Uzun süredir ailesinin haber alamadığı Panahi ile ailesi 4 Eylül tarihinde görüşebilmişti. Bu görüşme sonrasında aile iki aydan fazla süredir Panahi’nin açlık grevinde olduğunu ifade etmişti. Panahi bu görüşmeden sonra bir sesli mesaj yayınladı. Son mesajında Panahi “Selam ve saygılarımla. Ben Ramin Hüseyin Panahi’yim. Recayişar zindanında tutuluyorum. Bana destek veren herkese, halkıma teşekkür ediyorum. Ben Kürdistan halkının özgürlüğünden yana bir aktivistim. Kürdistan halkına da İran halkına da bana verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum. Bu destek beni mutlu ediyor. Hakkımdaki iddiaları bir kez daha tekzip ediyorum. Ben terörist değilim. Sivil bir aktivistim. İran halkının,  özellikle de Kürdistanlıların özgürlüğü için mücadele ediyorum. Herkesin gözlerinden öperim” dedi.

Panahi 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak gözaltına alınmıştı. İran rejimi Komala (İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu) üyesi olan Panahi’nin silahla yakalandığını iddia etmişti. Bu iddia Panahi’nin avukatları tarafından reddedildi. Panahi hakkında mahkeme “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmak”tan idam cezası kararı vermişti.

Panahi’nin, idam edileceğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra ise yeğeni Niştiman Hüseyin Panahi, intihar ederek yaşamına son verdi. Uluslararası Af Örgütü de idamı durdurma çağrısında bulundu. Ayrıca Panahi’ye verilen idam cezasının infazının gerçekleştirilmemesi için dünya çapında kampanyalar yürütüldü ve bu kampanyalar sonucunda geçtiğimiz Mayıs ayında idam cezası askıya alındı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.