Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyükada Rum Yetimhanesi’ni anlatan Evvel Zaman Dışında’nın ilk gösterimi Büyükada’da yapıldı

Medyascope’tan Defne Sarıöz ve Galatasaray üniversitesi doktora öğrencisi Ceren Acun tarafından hazırlanan, Medyascope.tv’nin yapımcılığını üstlendiği Evvel Zaman Dışında: Büyükada Rum Yetimhanesi Cumartesi, günü Büyükada’da gösterildi.  Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde, 6 7 Eylül olaylarının yıl dönümü kapsamında düzenlenen etkinlikteki ilk gösterimi 400 kişi izledi.

Filmin gösterimi öncesinde yapılan, “6/7 Eylül olaylarının 63. yılında ayrımcılık politikalarının kurumsallaşması ve sonuçlarıbaşlıklı panelde Yalım Eralp, Adnan Ekşigil, Gün Zileli ve Masis Kürkçügil konuşmacı olarak katıldı.
Zamandışı bırakılan bu yeri konuşturmaya çalıştık
Belgeseli hazırlayan isimlerden Ceren Acun, belgeselin tanıtımında yaptığı konuşmada, ikilinin çalışma ile neyi amaçladığını şu sözlerle ifade etti: “…Bu yapının unutulmuş tarihine ve belleğine bir şekilde odaklanmak istedik. Europa Nostra’nın Yetimhane’yi “En Tehlikede Olan 7 Kültür Mirası” alanlarından biri ilan etmesiyle birlikte, yapının tekrar korunup canlandırılmasına yönelik çalışmalara bir şekilde katkı sağlamak amacıyla bu filmi yaptık. Burada aslında odaklandığımız şey bir yandan da bu yapının kendi adına konuşmasını, suskunluğunu ve kaderine terk edilmişliğini bozarak, burada yaşamış, burayı deneyimlemiş, buraya temas etmiş, burada okumuş insanlara ulaşmak ve onlardan daha önce hiç bilmediğimiz bilgilere ulaşmaktı. Bu anlatılar sonucunda da aslında devletin ayrımcı politikalarının yine kapatılmayla birebir bağlantılı olduğunu gördük”
Belgeselin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.