Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yaprak dökümü sürüyor: Kadri Gürsel, Özgür Mumcu ve Kemal Göktaş da ayrıldı

7 Eylül Cuma günü Cumhuriyet Vakfı’nda yaşanan yönetim değişikliğinin ardından vakfın başkanı Alev Coşkun olmuştu. Yeni yönetimin ilk icraatı Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yazı İşleri Müdürleri Bülent Özdağan ve Faruk Eren’i görevlerinden almak oldu.  Dört yıldır Cumhuriyet Ankara Temsilciliği görevinde bulunan Erdem Gül faks mesajıyla görevinden alındı. Murat Sabuncu’nun yerine Aykut Küçükkaya gazetenin genel yayın yönetmeni oldu.

Yönetim değişikliğinden bir gün sonra, 8 Eylül’de, Murat Sabuncu’nun gazetede çıkan ‘‘Karanlığa karşı yaşasın Cumhuriyet’’ başlıklı yazısı internet sitesine konulmadı. Prof. Dr. Ahmet İnsel’in aynı gün yayımlanması gereken yazısı da yayımlanmadı. Bunun üzerine Ahmet İnsel gazeteden ayrıldı. İnsel, Birikim Dergisi’nde ‘‘Cumhuriyet Gazetesinden Ayrılmama İlişkin Kısa Bilgi’’ başlığıyla yayınlanan bir yazı kaleme aldı.

Bu gelişmelerin ardından peş peşe gazeteden ayrılık haberleri geldi. Gazetenin Cumartesi eki yayın yönetmeni Zeynep Miraç Özkartal, yaşanan gelişmelerin ardından istifa kararını Twitter hesabından  duyurdu.

Yazarlardan Aslı Aydıntaşbaş, yaşanan gelişmelerin ardından gazeteden istifasını Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

9 Eylül Pazar günü Aydın Engin, Çiğdem Toker ve Hakan Kara yazdıkları köşe yazılarıyla istifalarını duyurdu.

Aydın Engin, ‘‘Eyvah, yaşasın, ben yine gidiyorum’’ başlıklı yazısında şöyle dedi: ‘‘Geçen cuma günü Cumhuriyet Vakfı yeni yönetimini seçti. Yeni yönetimin benimle çalışmak istemeyeceğine eminim. Benim yeni yönetimle çalışmayacağıma ise kesinlikle eminim… Ateşi ve ihaneti de gördük, elini taşın altına değil ateşe duraksamadan sokan kadın ve erkekler de tanıdık. Cumhuriyet de benim için buraya kadarmış.’’

Çiğdem Toker ise ‘‘Hoşça kalın’’ başlıklı yazısında okuyucularına şöyle veda etti: ‘‘Bugünkü yazının son oluşu -kiminizin ‘akıllıca’ bulmayacağını bildiğim- heves ve heyecanın yerini ağır bir üzüntüye bırakmasından kaynaklanıyor.
Tartışmalı bir dava süreci sonunda gerçekleşen yönetim değişikliğinin ardından ‘Atatürk’ün Cumhuriyet’i’ başlığını taşıyan dünkü açıklamanın, her duruşmasını izlemeye çalıştığım ağır ceza yargılamasında, Cumhuriyet davası iddianamesindeki çizgi değişikliği suçlamasını hatırlatması üzüntümün nedenlerinden biri.’’

Gazetenin hafta sonu eklerinde yazı kaleme alan Mirgün Cabas, Barbaros Şansal, Mahir Ünsal Eriş ve Binnaz Santanber de yazılarına devam etmeyeceklerini açıkladı.

Gazetenin spor yazarı Bağış Erten, okur temsilcisi Güray Öz, yazar Ahmet Tulgar, Melis Alphan, Bülent Şık ve Ceyda Karan Twitter hesapları üzerinden görevlerinden ayrıldıklarını duyurdu.

Tayfun Atay ve Kemal Can da ayrıldıklarını açıkladı

Tayfun Atay ve Kemal Can da bugün yazdıkları köşe yazılarıyla ayrıldıklarını açıkladı.

Kemal Can ‘‘Eyvallah’’ başlıklı köşe yazısında şunları söyledi: ‘‘Söz konusu yer Cumhuriyet olunca, ‘meslekteki 36. yılımda’ diye başlayan cümle tuhaf duruyor. Ama ne yapayım ki, yine söz konusu yer Cumhuriyet gazetesi olunca meslekte pek de taze olmadığını söyleme ihtiyacı duyuluyor. Neyse uzatmadan söyleyeyim; defalarca olduğu gibi, yine hiç düşünmeden, tereddüt etmeden gitmenin zamanı.’’

Tayfun Atay ise ‘‘Kalacak bir türkü söyler gideriz’’ başlıklı yazısında şöyle yazdı: ‘‘Cumhuriyet gazetesinde yönetim değişti; benim bu gazeteyle bir yazar olarak bağımın kurulmasından çok öncelere giden uzun, tatsız, çirkin ve ne yazık ki aralarında dost, kardeş, ağbi bir dizi insana son iki yılda büyük bedel ödetmiş bir çekişmenin son durağı mahiyetinde…
Ve ben, Cumhuriyet’le yazarlık bağı kurduktan sonraki süreçte yaşadıklarım, tanık olduklarım, gözlemlediklerim doğrultusunda kararımı ayrılmaktan yana veriyorum’’

Gazetenin Dijital Medya Koordinatörü Bülent Mumay ve karikatürist Musa Kart da , Twitter hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı.

Kadri Gürsel ve Özgür Mumcu da görevlerinden ayrıldı

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Kadri Gürsel Twitter hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini açıkladı. Özgür Mumcu ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yazmakta olduğu roman ve akademik çalışmalar sebebiyle Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşe yazılarına ara verdiğini duyurdu.

Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarından Kemal Göktaş da Twitter hesabından Cumhuriyet Gazetesi’ndeki görevini bıraktığını açıkladı.

Kişisel sayfasında ‘‘Cumhuriyet’e veda’’ başlıklı bir yazı kaleme alan Göktaş şöyle dedi: ‘‘Cumhuriyet’ten ayrılık zamanı geldi.Cumhuriyet, bana son 3 yıldır, 18 yıllık gazetecilik hayatımda görmediğim bir özgür habercilik ortamı sağladı. Müteşekkirim. Gazeteye bir hükümet operasyonu ile gelen ‘yeni yönetimin’ nasıl bir gazetecilik anlayışına sahip olduklarını ise yayınladıkları ‘bildiri’ tadındaki yazılardan gördük. Vakfa, Saray destekli bir operasyonla el konulduğu aşikâr. Düşünün ki bu davanın böyle sonuçlanacağını 2 yıl önce gazetecileri ve gazeteleri hedef göstermesiyle ünlü bir yandaş yazar yazmıştı.’’

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.