Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da ceset dolu kamyonun morg olarak kullanıldığı ortaya çıktı

Meksika’da artan cinayet oranları sonucu morglarda boş yer kalmayınca, Jalisco şehri yetkilileri soruna sıradışı bir çözüm getirdi: derin donduruculu kamyonlar kiralamak.

New York Times’ın haberine göre, iki yıl önce getirilen bu geçici önlem şimdiye dek işe yarıyor gibi görünüyordu. Ancak geçen hafta, aracın park edildiği mahallenin sakinleri içinde yaklaşık 170 ceset bulunan kamyondan kötü kokular gelmeye başlayınca durumu yetkililere bildirdi.

Uygulama aynı zamanda insan hakları örgütlerinin de tepkisini çekti. Ulusal İnsan Hakları Komisyonu “Böyle olaylar, merhumlara saygı gösterilmediğini, onların ve ailelerinin temel haklarının ihlal edildiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı. Hükümet yetkilileri ise konuya dair soruşturma başlattı fakat cesetlerin kamyonlarda muhafaza edilmesine kimin neden karar verdiği henüz belirsiz.

Kamyon, ülkede çoğu karteller arasındaki çatışmalardan kaynaklanan artan cinayet oranlarının korkunç bir sembolü oldu. Bu yılın ilk yedi ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla Meksika’da 18,994 cinayet işlendi. 2017 ise 28,702 cinayetle gelmiş geçmiş en kanlı yıl olarak kayıtlara geçti. Morg olarak kullanılan kamyonların deşifre olduğu Jalisco’da ise bu yılın ilk 7 ayında 1,243 cinayet işlendi. Geçen yıla göre artış, neredeyse yarıya yakın: yüzde 47.

Chilpancingo şehrinde yerel medyadaki haberlere göre morglarda kapasitenin iki katı kadar ceset bulunuyor. Kötüleşen koşullar yüzünden işçiler eyleme gidince, yetkililer, morga yeni bir ek bina inşa etmeye çalıştıklarını, ancak komşuların protestosu sonucu projenin iki hafta önce durdurulduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.