Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konkordato nedir, nasıl işliyor?

Bakanlar Kurulu, 31 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin iflas erteleme talebini OHAL süresince durdurdu.

Konkordatoyu işlevsel hale getiren tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda 28 Şubat 2018 tarihinde kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 15 Mart 2018 tarihinde onaylamasıyla yürürlüğe girdi ve kalıcı hale geldi.

Konkordato nedir?

Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tâbi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak tanımlanıyor.

Süreç nasıl işliyor?

Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan şirket, asliye ticaret mahkemesine başvuru yaparak bir konkordato projesi sunuyor. Mahkeme uygun bulursa şirkete uzman atayarak inceleme başlatıyor.

Konkordato ilan edebilmek için alacaklıların en az yüzde 60’ının konkordato teklifini kabul etmesi gerekiyor. Teminattan açıkça vazgeçmeyen alacaklılar varsa borçlunun yeterli teminat göstermesi zorunlu. Bu açıdan konkordato alacaklılar için de avantajlı zira konkordato halinde borçlunun mal varlığını azaltıcı işlem yapması yasak. Konkordato sürecindeki şirket yeni borç alamıyor, aynı zamanda alacaklılar da haciz işlemi başlatamıyor.

Şirketler neden konkordato ilan ediyor?

Türkiye’de farklı sektörlerden birçok firma 2018 yılında konkordato etti. Peki, şirketlere göre durumun gerekçeleri neler?

  • Döviz kurlarındaki dalgalanmalar
  • Türk lirasının değer kaybı
  • Hammadde maliyetlerinin artması
  • İmalat girdilerinin dövize endeksli olması
  • Piyasalarda nakit sıkışıklığı
  • Finansal maliyetler
  • Bankaların kredi oranlarının yükselmesi
  • Nitelikli turist sayısında azalma
  • AVM (Alışveriş Merkezi) kiralarındaki artış

Hangi firmalar konkordato ilan etti?

Türkiye’de 2018 yılında yüzlerce firma çeşitli sebeplerle konkordato ilan etti. Öne çıkan bazı büyük firmalar ise şöyle:

Keskinoğlu Tavukçuluk

Türkiye’nin önemli beyaz et ve yumurta üreticilerinden olan Keskinoğlu Tavukçuluk, nakit sıkışıklığı nedeniyle 12 Haziran 2018’de konkordato ilan ettiğini açıkladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Keskinoğlu şirketin durumunu şöyle tarif etti: “Üretim devam ediyor ancak eskiden günlük 200 bin ürün üretirken şu an 75 bin üretiyoruz.” Keskinoğlu’nun 28 Mayıs 2018’de, Akhisar mitingi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a korumaların arasından sıyrılıp uzattığı not tartışma konusu olmuştu.

Hotiç

Türkiye’de yaklaşık 150 satış soktası bulunan ünlü ayakkabı markalarından Hotiç de “Son dönemde piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığı, TL’de yaşanan aşırı değer kaybının piyasa faizlerini öngörülebilir düzeyin çok üzerine çıkarması sebebiyle şirketimiz, kısa vadeli ödemelerde sıkıntı yaşamaya başlamıştır” açıklamasıyla konkordato ilan etti. Şirket Türkiye’de 1938 yılından beri faaliyet gösteriyor.

Remoil

Akaryakıt dağıtım şirketi Remoil de konkordato ilan ederken “Bu süreçte hammadde maliyetlerinde döviz kuruna bağlı yaşanan dalgalanmalar etkili oldu” açıklaması yaptı.

Yeşil Kundura

Bir diğer köklü ayakkabı firması Yeşil Kundura da 13 Eylül 2018’de konkordato ilan etti. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kızanlıklı, “Son dönemde ülkemizde yaşanan; yüksek faizlerin uzun vadeli yatırımlara imkan vermemesi, TL’de yaşanan değer kaybı neticesinde satışların giderek azalması, ithal girdilerin kurdaki dalgalanmalardan etkilenmesi ve bunun gibi birçok olumsuz ekonomik gelişme nedeniyle kokordato başvurusu yapma kararı almış bulunmaktayız” açıklamasında bulundu. 1948 yılında kurulan şirketin 13 mağazası bulunuyor.

Nalpaş Gıda

Cirosunun büyük bölümü Pınar ürünlerinden oluşan Kayserili gıda toptan satış firması Nalpaş Gıda, temmuz ayında konkordato ilan etti. Tarihi 1920 yılına dayanan firma gıda sektörünün önemli firmalarından biri.

Eminiş Ambalaj

Plastik ve metal ambalaj seköründe öncü firmalardan Eminiş Ambalaj, 26 Eylül 2018 tarihinde konkordato ilan etti. Şirket, KAP’a yaptığı açıklamada gerekçelerini 5 maddede açıkladı: “Ekonomik sıkıntılar, hammadde maliyetinin etkisi, alacak ve borçların vadelerinde uyumsuzluk, finansman planlamasında hatalar ve olumsuzlukların üstüste gelmesi.”

Mendo İç Giyim

Sektörünün öncülerinden olan Mendo İç Giyim eylül ayında konkordato ilan eden firmalardan. Şirket Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri ve Afrika’ya yaptığı ihracatlarla biliniyor. Şirket 2014 yılında, Düzce’de 7 bin metrekarelik kapalı üretim tesisi kurmuştu.

Kaşıbeyaz

Ünlü lokanta zinciri 27 Eylül 2018’de konkordato ilan ederken Yönetim Kurulu Başkanvekili Murat Kaşıbeyaz “Finansal maliyetler son derece artmış ve artık karşılanamaz hale gelmiştir” açıklamasında bulundu.

Hasoğulları Hafriyat

İnşaat sektöründe 20 yıldır faaliyet gösteren ve Ankara hafriyat piyasasının yaklaşık yüzde 70’ini elinde bulunduran şirket, “imalat girdilerinin fiyatlarının dövize endeksli olması nedeni ile aşırı derecede yükselmesinin maliyeti artırması, rakip firmaların rekabetleri nedeni ile hizmet fiyatlarının düşmesi, bankaların kredi oranlarının yükselmesi ve kredi verme işlemlerini zorlaştırması” gerekçeleriyle konkordato ilan etti.

Gilan Mücevherat

Türkiye’nin önde gelen mücevher firmalarından Gilan da 5 Eylül 2018’de konkordato ilan etti. Markanın üst düzey yöneticisi Osman Geylan turist sayısındaki azalma ve AVM kiralarındaki artışı gerekçe olarak gösterdi.

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.