Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan Yargıç Brett Kavanaugh, ABD Yüksek Mahkemesi’ndeki “ömür boyu” görevine başlıyor

ABD’de cinsel tacizle suçlanan ve Senato’da haftalar süren onay süreci olaylı geçen Yargıç Brett Kavanaugh, bugün Yüksek Mahkeme üyesi olarak görevine başlıyor. Kavanaugh’ı ABD yargısının en yüksek kurumuna aday gösteren Başkan Donald Trump sonuçtan memnun. 59 yaşındaki iki çocuk babası yargıcın Beyaz Saray’daki yemin töreninde konuşan Trump, “ABD halkı” adına Kavanaugh ve Kavanaugh ailesinden, maruz kaldıkları “korkunç acılar” için özür diledi. Trump, Kavanaugh ailesinin başına gelenlerin kişinin suçu kanıtlanana dek masum olduğu ilkesinin ihlali olduğunu söyledi.

Trump’ın Kavanaugh’ı aday göstermesi sonrası, üç kadın geçmişte Kavanaugh’ın cinsel saldırısına uğradığını iddia etmişti. İçlerinden Palo Alto Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Christine Blasey Ford, Senato Adalet Komisyonu’nda ifade vermiş ve öğrencilikleri sırasında Kavanaugh’ın kendisine tecavüz etmeye çalıştığını anlatmıştı. Hakkındaki iddiaları reddeden Kavanaugh ise siyasi bir linç kampanyasının kurbanı olduğunu ileri sürmüştü.

Kavanaugh’ın üyeliği hafta sonunda sert tartışmalar ve gösterilerin gölgesinde yapılan Senato oylamasında 48 ‘Hayır’ oyuna karşılık 50 ‘Evet’ oyu ile onaylanmış, Başkan Trump da oylama için “tarihi gece” değerlendirmesi yapmıştı.   

Kavanaugh’ın Yüksek Mahkeme’nin tarihindeki 114’üncü yargıcı olarak göreve başlamasıyla, ülkede toplumsal hayata ilişkin önemli kararlar alma yetkisine sahip bu en üst yargı organındaki aritmetik dağılım, Trump’ın temsilcisi olduğu muhafazakârlar lehine değişmiş oldu. Üyelerinin ölene kadar görev yaptığı 9 üyeli kurumda, Kavanaugh ile birlikte muhafazakâr yargıçların sayısı 5’e ulaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.