Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Usta foto muhabiri Ara Güler 90 yaşında yaşama veda etti

Eski İstanbul fotoğraflarıyla hafızalara kazınan usta foto muhabiri Ara Güler 90 yaşında aramızdan ayrıldı. Çok az fotoğrafçıya nasip olan Master of Leica unvanını da taşıyan Güler, Churchill’den Gandhi’ye, Sophia Loren’den Picasso’ya kadar onlarca ünlüyü fotoğraflamıştı.

Bir süredir rahatsız olan Ara Güler’in İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alındığı açıklanmıştı. Güler’in akşam saatlerinde duran kalbi çalıştırıldı ve bir süre yoğun bakımda tutuldu. Ancak Güler yapılan tüm müdahalelere rağmen gece saat 23.30 sıralarında hayatını kaybetti.

Doktor Zafer Gökay, Güler’in yakınlarına yaptığı açıklamada, “Serviste 3 kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği” dedi.

Ara Güler, 1928 yılında İstanbul’da doğdu. Pangaltı Ermeni Okulu ve Karaköy’deki Getronagan Lisesi’nde okudu. Gazetecilik yaşamına 1950 yılında Yeni İstanbul gazetesinde başladı. Bir yandan da Ermenice gazetelerde makaleleri, hikâyeleri yayınlandı. 1956’da Time Life, 1958’de Paris Match ve Stern dergilerinin Yakındoğu foto muhabirliğini üstlendi. Aynı dönemde Magnum Ajansı’na katıldı. 1961’de İngiltere’de yayınlanan British Journal of Photography Year Book onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. 1962’de Master of Leica unvanını kazandı. Dünyanın dört bir yayında yüzlerce sergi açtı. Güler’in fotoğraflarının bir bölümü Paris’te Ulusal Kitaplık’ta, ABD’de Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda, ayrıca Boston, Chicago ve New York’ta özel koleksiyonlarda yer aldı.

1973’te Amerika Birleşik Devletleri’ne davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra ‘Yaratıcı Amerikalılar’ adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi.  1975’te Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan Kahramanın Sonu adlı bir belgesel film çekti.

Güler 1980’de Abidin Dino ile ‘Fikret Mualla’, 1981’de Çetin Altan ile ‘Al İşte İstanbul’ kitaplarını hazırladı. Güler Bertrand Russel’dan Churchill’e, Arnold Toynbee’den Picasso ve Salvador Dali’ye kadar birçok ünlü ismin fotoğrafını çekti. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992’de yayımlandı.

Ara Güler’in Ermenice olarak kaleme aldığı öyküler, dönemin ‘Carakayt’ (Işın), ‘Hantes mşaguyti’ (Kültür Dergisi), ‘Jamanak’ (Vakit), ‘Marmara’, ‘San’ (Talebe), ‘Surp Prgiç’, ‘Yerçanik’ (Mutlu) gibi gazete ve süreli yayınlarında ve Hamaynabadger hanrabedagan şrçani İstanbulahay kraganutyan (Cumhuriyet Dönemi İstanbul Ermeni Edebiyatı Panoraması [İstanbul: Aramyan Okulu’ndan Yetişenler Derneği, 1957]) adlı kitapta yayımlanmıştı.

Aras Yayınları, 90. doğum gününde Ara Güler’in ‘Babil’den Sonra Yaşayacağız’ adlı öykü kitabını Ermenice, Türkçe ve İngilizce olarak üç ciltlik bir ‘foto-öykü albümü’ halinde yeniden bastı.

Ara Güler’in cenazesi bu sabah, vefat ettiği hastaneden alınarak Beyoğlu’ndaki Üç Horan Ermeni Kilisesi’ne getirildi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.