Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

World Wide Web’in (www) mucidi Tim Berners-Lee: Google ve Facebook gibi teknoloji devleri parçalanacak

1989 yılında HTML işaretleme dilini geliştirerek, şu an kullandığımız internetin ve World Wide Web’in yaratıcısı olan Tim Berners-Lee, kişisel verilerin kötüye kullanılması, sosyal medya üzerinden yayılan nefret söylemi ve yaşanan skandalların ardından internetin şu andaki durumunun hayal kırıklığı olduğunu açıkladı. Google ve Facebook gibi teknoloji devlerinin parçalanacağını öngören Berners-Lee, Twitter’ın yapısının nefret söylemine sebep olabileceğini söyledi.

İngiliz mühendis ve bilgisayar bilimi profesörü Berners-Lee, Reuters’a verdiği demeçte, “Tek bir şirketin hâkim olduğu bir ortamda, tarih boyunca devreye girip onları parçalamaktan başka alternatif olmamıştır. Bir tekelleşme tehlikesi söz konusu” dedi. Ancak teknolojinin gelişim hızı neticesinde en büyük firmaların bile bu gelişim karşısında küçülebileceği uyarısında bulundu.

1990’lı yıllardan beri, çoğu egemen devletten daha büyük bir mali ve kültürel güce sahip, ABD merkezli teknoloji devleri ortaya çıktı. Apple, Microsoft, Amazon, Google ve Facebook’un piyasa değeri, Almanya’nın 2016 yılındaki 3.7 milyar dolarlık Gayrisafi Milli Hasılasına eşit konumda.

Berners-Lee, Cambridge Analytica skandalıyla ortaya çıkan, 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerinin siyasi danışmanlık şirketleriyle paylaşılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Cambridge Analytica skandalının internet için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirten Berners-Lee, “Bireysel olarak güçlenme hissini kaybettik. Bir ölçüde iyimserliğin kaybolduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Twitter hakkında yaptığı açıklamada ise Berners_Lee, “Twitter’da bir damla sevgiden söz ederseniz ortadan kaybolur, ama bir damla nefret koyarsanız çok daha güçlü bir biçimde yayıldığını görürsünüz. Ve insan merak ediyor: Bunun sebebi, Twitter’ın kendi yapısından dolayı mı?” dedi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.