Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Snowden: İsrailli firmanın casus yazılımı Kaşıkçı’yı takip etmek için kullanıldı

Eski ABD Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, salı günü Tel Aviv’de düzenlenen konferansta video bağlantısı aracılığıyla yaptığı konuşmada, İsrailli firma NSO Group Technologies’in Pegasus isimli yazılımının, geçen ay İstanbul’da bulunan Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı takip etmek için kullanıldığını söyledi.

İsrail casus yazılımlarının Suudi muhaliflerine karşı kullanıldığı iddiası, ilk olarak Kanadalı araştırma enstitüsü Citizen Lab tarafından ekim ayında ortaya atılmıştı. Rapora göre, NSO’nun “Pegasus” casus yazılımı, Kaşıkçı’nın arkadaşı olan Ömer Abdülaziz’in telefonuna kuruldu. Abdülaziz, kullandığı telefondan Kaşıkçı ile Suudi Arabistan’da yaşanan siyasi durumları tartıştıklarını söyledi. Abdülaziz, telefonunun o sırada izlendiğini iddia ediyor.

Abdülaziz’in telefonuna yüklenen casus yazılım Pegasus sayesinde Suudilerin, Kaşıkçı hakkında bilgi topladığını iddia eden Snowden, “Gerçek şu ki Suudiler, İsrailli şirket tarafından yazılan bir program sayesinde Kaşıkçı’nın birkaç arkadaşını takibe aldı” dedi.

Snowden, NSO’yu “dijital hırsızlık araçlarını geliştiren” bir şirket olarak tanımladı ve “En kötüsü de bu araçları insan hakları ihlalleri için satıyor olmaları” diye konuştu.

İsrail’in yüksek teknolojiye sahip endüstrisini eleştiren Snowden, bu gözetim sistemlerinin dünyanın her yerinde kullanıldığını ancak İsrail’in buna dair herhangi bir sorumluluk üstlenmeyi kabul etmediğini söyledi. Snowden, İsrailli firmaların ürünlerinin ne için kullanıldığını bilmediklerini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.