Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoğun eleştirilerden bunalan Facebook, bunların “Soros tezgâhı” olduğunu söylemeleri için lobi şirketlerine para akıtmış

New York Times’ın haberine göre Facebook’un iki numaralı ismi Sheryl Sandberg, şirkete karşı düzenlenen protestoların başındaki aktivist isimlerin itibarını zedelemek için Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen bir araştırma firmasıyla anlaştı. İddiaya göre Sandberg, özellikle Açık Toplum Enstitüsü Başkanı George Soros üzerinde yoğunlaşılmasını istedi.

Cambridge Analytica skandalının ardından özür turuna çıkan Mark Zuckerberg, Facebook’un zedelenen itibarını kamuoyunda tekrar düzeltmek için çalışmalar yapmaya  başlamıştı. Facebook’un Zuckerberg’den sonra gelen yöneticisi Sheryl Sandberg ise eleştirilele mücadele etmek, kamuoyunda oluşan öfkeyi rakip şirketlere yöneltmek ve Facebook için zararlı olabilecek yasal düzenlemeleri önlemek için saldırgan bir lobi kampanyası düzenliyordu.

Habere göre Facebook Ekim 2017’de, Washington merkezli bir danışmanlık şirketi olan Definers Public Affairs ile anlaştı. Cumhuriyetçiler tarafından yönetilen bir danışmanlık şirketi olarak hizmet veren Definers’ın başında ise Cumhuriyetçi Parti’den Jeb Bush’un sözcüsü Tim Miller bulunuyor.

Definers geçen yaz aylarında gazetecilere gönderdiği bir rapor ile, Facebook karşıtı kampanyaların ardındaki ismi George Soros olarak göstermişti. Şirket, “Freedom For Facebook” gibi aktivist örgütler ile Soros arasındaki mali bağlantıların ortaya çıkarılması için gazetecilere baskı yapıyordu.

Soros ise geçen ocak ayında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı bir konuşmada, Facebook’a ve Google’a yüklenmiş ve “Eylemlerinin sonuçlarına karşı toplumu korumak için ne bir eylemleri ne de istemleri var” diyerek Facebook’u tekelci bir “tehdit” olarak nitelendirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.