Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Grönland buzulunun altında 30 kilometrelik krater bulundu: 12.000 yıllık bir meteor çarpması mı?

The Guardian’daki habere göre, bilim insanları Grönland buzulunun altında yaklaşık 30 kilometrelik bir krater buldu. Kraterin 12.000 yıl önceki bir meteor çarpması sonucunda meydana geldiği düşünülüyor. Alınan ilk örnekler sonucunda meteorun orta ölçekli ve demirden oluşan bir kaya yapısı olduğu ifade edildi.

Uzmanlar bu ölçekte bir kayanın yaklaşık 10 milyar ton ağırlıkta olduğunu ve çarpışmanın ortaya çıkardığı enerjinin Hiroşima’ya atılan atom bombasından 47 milyon kat fazla olduğunun altını çizdi.

Dünya yüzeyindeki benzerleri arasında en büyük 25. krater olan bu çöküntü, buzullar altında bulunan ilk krater olma özelliği de taşıyor.

Danimarka Doğal Tarih Müzesi’nden Kurt Kjaer, bu tür bir kraterin dünya tarihinde nadiren görüldüğünü söyledi. Bölgeden getirilen parçalar üzerinde kimyasal testler yapan uzmanlar söz konusu meteorun demirden oluştuğunu keşfetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.