Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Facebook, Soros’a saldırmak için danışmanlık şirketiyle anlaştığını kabul etti

Facebook, üst düzey bir yöneticisinin, Açık Toplum Enstitüsü Başkanı George Soros aleyhinde kampanya yürütmek için Cumhuriyetçilere yakın bir danışmanlık şirketi ile anlaştığını kabul etti. Facebook’un tepe yöneticileri Mark Zuckerberg ve Sheryl Sandberg yakın zamana kadar böyle bir anlaşmadan haberdar olmadıklarını söylüyordu.

Facebook’un iki numaralı ismi Sheryl Sandberg’in, şirkete karşı düzenlenen protestoların başındaki aktivist isimlerin itibarını zedelemek için Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığıyla bilinen bir araştırma firmasıyla anlaştığı ortaya çıkmıştı. Ancak Sheryl Sandberg iddiaları reddetmişti.

İddialara konu olan danışmanlık şirketi ise Definers Public Affairs. Definers’ın başında Cumhuriyetçi Parti’den Jeb Bush’un sözcüsü Tim Miller bulunuyor. Şirket geçen yaz aylarında gazetecilere gönderdiği bir rapor ile, Facebook karşıtı kampanyaların ardında George Soros’un bulunduğunu iddia etmişti. Şirket, “Freedom For Facebook” gibi aktivist örgütler ile Soros arasındaki mali bağlantıların ortaya çıkarılması için de gazetecilere baskı yapıyordu.

Facebook, çarşamba günü yaptığı açıklamada, üst düzey bir Facebook yöneticisinin, George Soros’a saldıracak ve Soros ile ilişkilerini basına sızdıracak eleştirmenleri zan altında bırakacak bir çalışma için danışmanlık şirketi ile anlaştığını kabul etti.

Eski yönetici itiraf etti

Facebook’tan yakın zamanda ayrılan iletişim yöneticisi Elliot Schrage, TechCrunch adlı bir internet sitesine yazdığı yazıda, Definers Public Affairs’i işe alma sorumluluğunu üstlendi. Hem Mark Zuckerberg hem de Sheryl Sandberg, basına yaptıkları açıklamalarda danışmanlık şirketi ile yapılan anlaşma hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söylemişti.

Schrage, Soros üzerine yapılan karalama kampanyasının iki yönlü olduğunu açıkladı. Soros’un, Ocak 2018’de Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Facebook ve Google’ı “topluma yönelik bir tehdit” olarak nitelendirmesinden sonra Facebook, “herhangi bir finansal motivasyonu olup olmadığını belirlemek istediği için” araştırma yapmaya başladı.

Daha sonra, “Freedom from Facebook” adlı bir organizasyon ortaya çıktı. Facebook’un gizlilik uygulamalarını eleştiren organizasyon üzerinde çalışma yapan Definers ekibi, Soros’un Freedom from Facebook’un birkaç üyesine fon sağladığını öğrendi. Bunun üzerine şirket yetkilileri, Facebook üzerinde ve Cumhuriyetçi basın organları aracılığıyla Soros aleyhinde antisemitist bir kampanyaya girişti.

Liberal ve demokrasi yanlısı organizasyonlara uzun zamandır fon sağlayan Soros ve Açık Toplum Enstitüsü hakkındaki asılsız komplo iddiaları ve antisemitik söylem özellikle sağcılar tarafından daha da yaygınlaştırıldı. Soros, ABD Başkanı Donald Trump’ın da dahil olduğu Cumhuriyetçi Parti ve sağcılar için açık hedef haline geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.