Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalyan yönetmen Bertolucci hayatını kaybetti

İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci 77 yaşında hayata veda etti. ‘The Last Emperor’ (Son İmparator) filmi ile dokuz Oscar kazanan yönetmen, ‘The Conformist’, ‘1900’, ‘Paris’te Son Tango’ ve ‘The Dreamers’ gibi uluslararası başarı kazanmış birçok filme imza atmıştı. 2003 yılında geçirdiği başarısız bir fıtık ameliyatından sonra tekerlekli sandalyeye mahkûm olan yönetmen, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Bertolucci, 60’lı yılların başlarına kadar uzayan sinema kariyerinde İtalyan Yeni Dalga sinemasının -Antonioni, Fellini ve Pasolini’nin yanı sıra- en önemli isimlerinden biriydi. 1987’de ‘The Last Emperor’ filmi ile kazandığı 9 Oscar, Bertolucci’yi Hollywood sineması için de bir efsane haline getirdi.

Bertolucci 1941’de Parma’da doğdu. Şair ve öğretmen olan babasından etkilenen Bertolucci  Pier Paolo Pasolini ile tanışma fırsatı buldu. Pasolini ile senaryo çalışmaları yapan Bertolucci, ilk filmini de bu dönemde çekti. Özellikle İtalyan yönetmen  Sergio Leone ile senaryo ve fikir alışverişinde bulunan Bertolucci, Leone’nin çektiği “Spaghetti Western” filmler için senaryolar yazmaya devam etti. İtalyan solunu anlattığı “1900” ile ilk kez 70 yıllık bir mücadele tarihini de gözler önüne serdi.

Bertolucci, 1972 yapımı ‘Paris’te Son Tango’ filmindeki tartışılan tecavüz sahnesinin gerçek olduğunu 2016 yılında itiraf etmiş ve ciddi tartışmalara yol açmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.