Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Gündemi: Jeopolitik Gelişmeler (10–16 Aralık 2018)

Bu hafta dünya Brexit oylamasını, Avrupa Merkez Bankası toplantısını ve Çin-ABD gerilimini takip edecek. 

İngiltere Parlamentosu, salı günü gerçekleşecek oturumda Başbakan Theresa May’in Avrupa Birliği ile anlaşmaya vardığı Brexit Anlaşması’nı oylayacak.

Geçtiğimiz hafta boyunca parlamentoda yapılan oturumlarda Başbakan May’in Brexit planı detaylı bir şekilde tartışıldı. Görüşmeler süresince Başbakan May, parlamento üyelerinin desteğini alabilmek için yoğun çaba gösterdi. 11 Aralık Salı günü TSİ 17:00’da gerçekleşecek Parlamento oylaması öncesinde Theresa May’in işinin bir hayli zor olduğu değerlendiriliyor. May’in kendi partisi içerisinde yer alan katı Brexit yanlıları ile beraber koalisyonun küçük ortağı konumunda olan Demokratik Birlik Partisi (DUP), mevcut anlaşmaya karşı çıkıyor.

Başbakan May’in özellikle İrlanda sınırı konusunda, katı Brexit yanlılarını ikna edemediği görülüyor. DUP ve Muhafazakar Parti temsilcileri, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında fiziki bir sınır oluşmaması için anlaşmada bulunan maddeye karşı sert tavır sergiliyor. DUP, geçtiğimiz haftalarda Kuzey İrlanda bölgesine İngiltere’den farklı bir uygulama getiren herhangi bir anlaşmaya karşı çıkacağını açıklamıştı. Bu maddeye karşı sert tavır alan katı Brexit yanlısı grupların esas endişelerinin ise, verilen bu “taviz” sonucunda İngiltere’nin Avrupa Birliği ile yakın ilişkilere zorlanacak olması olarak görülüyor.

Anlaşmaya aradığı desteği bulamayan Theresa May, oturum öncesinde oylamayı erteleme yoluna gidebileceği belirtiliyor. Ancak, hükümet kaynakları bu iddiaları reddetti. Oylamanın gerçekleşmesi durumunda en olası senaryonun, anlaşmanın Muhafazakar Parti’nin “katı Brexit” yanlıları, DUP ve İşçi Partisi’nin oylarıyla kabul edilmemesi olarak görülüyor.

Anlaşmanın kabul edilmemesi sonrasında sürecin nasıl ilerleyeceği ise bilinmiyor. Başbakan Theresa May’in kendi partisi içerisinde bulunan “katı Brexit” yanlılarının May’e “anlaşmasız bir Brexit” için baskı yapması bekleniyor. May’in bu talep karşısında ne tavır alacağı merak konusu.Öte yandan, başta İşçi Partisi olmak üzere diğer grupların ikinci bir referandum ile May’in anlaşmasını halk oyuna götürmeyi talep etmesi bekleniyor. Şu aşamada sürecin nasıl ilerleyeceği belirsizliğini koruyor; ancak, İngiltere iç siyasetini sıcak günler bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası, perşembe günü gerçekleşecek yılın son para politikası toplantısında 2019 senesine ilişkin önemli detaylar açıklayacak.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısında Euro bölgesindeki politika faizlerini %0 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Ancak, dünyanın gözü görüşmelerde AMB politika yapıcılarının 2019’a ilişkin belirleyecekleri strateji üzerinde olacak. Bu çerçevede, AMB’nin, 2008 krizi sonrasında devreye soktuğu parasal genişlemeyi aşamalı olarak sonlandıracağını ve varlık alımlarını durduracağını açıkladığı bir dönemde, Euro bölgesi ekonomilerine ne şekilde destek vereceğini açıklaması bekleniyor.

2,6 trilyon Euro değerinde varlık alım programının sonlanması, Euro bölgesinde ulusal ekonomik büyümenin yavaşladığı bir döneme denk geliyor. Bölgede son yılların en düşük ekonomik büyüme performansı gerçekleşirken, ekonomistler, bölgenin üçüncü büyük ulusal ekonomisi olan İtalya’nın resesyona girmesinden endişe ediyor. Bu çerçevede, yatırımcılar AMB’nin hızlı hareket etmesinden ve ekonomilerin yavaşladığı bir ortamda büyümeye daha fazla zarar vermesinden endişe ediyor.

Bu bağlamda AMB Başkanı Mario Draghi’nin süreç boyunca bölge genelinde kredi maliyetlerinin, dünyanın farklı bölgelerine göre daha uygun kalacağını açıklaması bekleniyor. AMB’nin 2019 senesinde geri çekileceğini ve parasal genişlemeye ilişkin uygulamalarını sonlandırmaya başlayacağını açıklaması; ancak, yatırımcıların endişelerini gidermek için sürecin aşamalı ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirileceğini açıklaması bekleniyor.

Diğer Takip Edilecek Başlıklar:

ABD-Çin gerilimi yeniden artıyor

Arjantin’de gerçekleşen G-20 liderler zirvesi sonrasında ABD ile Çin tarafından verilen olumlu mesajlar ile dünya piyasalarında azalan ticari gerilim endişeleri Huawei CEO’su Meng Wanzhou’nun Kanada’da tutuklanması ile beraber tekrar alevlendi. Wanzhou’nun, ABD’nin talebi ile Vancouver kentinden transit geçerken gözaltına alınması Pekin tarafından sert tepkiyle karşılandı. Pekin yönetimi, Wanzhou’nun derhal serbest bırakılması için ABD’nin Pekin Büyükelçisi aracılığıyla mesajını iletti. Öte yandan, Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navaro yaptığı açıklamalarda 90 gün içerisinde Çin ile ABD arasında bir anlaşma sağlanamaması durumunda, Washington yönetiminin ithal edilen Çin ürünlerine karşı ilave gümrük vergisi getirmeye devam edeceğini açıkladı.

Avrupa Adalet Divanı Brexit sürecini yakından ilgilendiren 50 maddenin uygulanmasına ilişkin kararını açıklayacak

Avrupa Adalet Divanı, ülkelerin Avrupa Birliği’nden ayrılma süreçlerini belirleyen 50. madde kapsamında ülkelerin birlikten ayrılma süreçlerini tek taraflı olarak sonlandırabilmesine ilişkin kararını açıklayacak. Kararın olumlu olması durumunda, İngiltere’de parlamento üyeleri hükümetin bu maddeyi yürürlüğe sokarak anlaşmasız bir Brexit senaryosunun önüne geçmesini ve müzakerelere devam etmesinin önünü açabilir.

Avrupa Konseyi toplantısı gerçekleşecek

Avrupa Konseyi toplantısında taraflar, önümüzdeki sene kabul edilecek olan 2021-2027 bütçesi için ilk fikir alışverişinde bulunacak. Brexit ile beraber İngiltere’nin bütçede yaratacağı 12 milyar Euro değerinde boşluk tartışma konularının başında gelecek. Bu çerçevede, toplantı öncesinde tüm tarafların gözü İngiltere’de gerçekleşecek Brexit oylamasında olacak.

Geçtiğimiz hafta Polonya’da başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim görüşmeleri bu hafta da devam edecek.

Görüşmelerde temel konuların bu hafta konuşulması, Paris iklim anlaşmasına ilişkin uygulama esaslarının ortaya konması ve gelişmekte olan ülkelerin durumlarının görüşülmesi bekleniyor.

Fransa’da “sarı yelekliler” eylemleri devam ediyor.

Fransa’da devam eden eylemlerin, geçtiğimiz hafta Avrupa’da çeşitli kentlerde ortaya çıkmasının ardından nasıl devam edeceği takip edilecek. Bu çerçevede, Avrupa ülkelerinin eylemlere verecekleri tepkiler de önem taşıyor. Öte yandan, Fransa’da Devlet Başkanı Emmanuel Macron üzerindeki baskı artıyor. Macron’un pazartesi akşam saatlerinde ulusa seslenerek, yaşanan olaylar hakkında açıklamalarda bulunacağı açıklandı.

Google’ın CEO’su Sundar Pichai ABD Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi huzuruna çıkarak ifade verecek

Komite tartışmalarında Google’ın, Çin için sansürlenmiş bir arama motoru üzerinde çalıştığı gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalması bekleniyor.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho Pekin’i ziyaret edecek

Tarafların Kuzey Kore ile ABD arasında devam eden ve liderler düzeyinde ikinci yapılması beklenen görüşmeler konusunda, bölgedeki gerilim hakkında ve iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği konusunda görüşmesi bekleniyor.

Almanya Devlet Başkanı Frank-Walter Steinmeier Çin’i ziyaret edecek

Temaslar sırasında dünya genelinde yaşanan ekonomik yavaşlama, ABD ile yaşanan ticaret gerilim ve iki ülke arasında olası ticaret işbirlikleri hakkında görüşülmesi bekleniyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi Nepal’i ziyaret edecek

Modi’nin, ülkesi ile Hindistan’da güçlendirilmeye çalışılan stratejik ilişkiler hakkında adım atması, iki ülke arasında ekonomik anlaşmalar imzalaması ve bölgedeki Çin etkinliği hakkında görüşmesi bekleniyor.

Ermenistan’da Parlamento seçimlerinin sonuçları takip edilecek 

Pazar günü gerçekleşen seçimin sonuçları izlenecek.

Pazar günü gerçekleşen 39. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nin kapanış bildirgesi yayınlanacak

Katar Emiri, Yemen Sultanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın katılmadığı zirvede, özellikle gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili verilecek mesajlar izlenecek.

Soft Bank’ın yerel telekomünikasyon birimleri için halka arz fiyatlaması gerçekleşecek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.