Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brexit müzisyenleri de vurdu: Sanatçıların dörtte biri AB’de çalışamıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) her sektöre etkisini tartıştık, peki ya müzik sektörünü nasıl etkiledi? Bağımsız Müzisyenler Derneği’nin (ISM) İngiltere’de yaptığı bir ankete göre ülkedeki müzisyenlerin ya da müzik endüstrisinde çalışanların dörtte biri artık Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gidemiyor.

Bağımsız Müzisyenler Derneği (ISM), Brexit’in müzik sektörü üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne serdi, Brexit’in getirdiği kısıtlamalarla sektörde çalışanların geçimini sağlamakta zorlandığı belirtildi.

Ankete katılanlardan biri şunları söyledi:

“Çalışmalarımız durma noktasına geldi. Avrupa’dan artık konser teklifi gelmiyor. Ben ve müzik grubum, İngiltere’de artık geçimimizi sağlayamıyoruz. Artık iflas etmiş bir grubuz.”

Başka bir müzisyen ise şunları aktardı:

“1 Ocak 2021’den bu yana Avrupa’daki opera evlerine sesinizi duyurmak ya da seçmelere katılmak imkânsız hale geldi. Avrupa’daki opera firmaları, Brexit ile gelen değişikliklerden bu yana İngiliz şarkıcıları seçme konusunda isteksiz.”

Ciddi paralar gerekiyor

Katılımcıların ankette dile getirdiği sorunların başında vize ve çalışma izinleri, araçlarının sınır ötesine geçmesine izin veren gümrük izinleri ve seyahat masrafları geliyor. Ankete katılan başka bir müzisyen bu konuya değindi ve şunları söyledi:

“AB’ye girmek ve çıkmak için fazladan bir günlük seyahat gerekiyor. Bu da aracınızın AB turu için bir gün erken ayrılması gerektiği anlamına geliyor. Hal böyle olunca fazladan bir gün minibüs kiralama, fazladan bir gün arka hat kiralama, tüm ekip için fazladan bir günlük ücret ve tüm müzisyenler için fazladan bir günlük ücret ekleniyor.”

İngiltere ve AB arasında 30 Aralık 2020’de imzalanan Ticaret ve İşbirliği Anlaşması (TCA), profesyoneller ve destek personeli için kısa süreli seyahatleri kolaylaştıracak herhangi bir hüküm içermiyordu. Avam Kamarası Kültür Komitesi, bu durumun müzisyenler için engel yarattığını belirtse de bu konuda bir adım atılmadı.

Mezzo-Soprano Jennifer Johnston, Brexit’in müzik sektörünü sessizce öldürdüğünü belirterek, hükümetin çok geç olmadan sektöre verdiği hasarın bir kısmını tersine çevirmek için adım atması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.