Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in kolları her yerde: Paris’te 1 Mayıs gösterilerinde yaşanan Benalla Skandalı’nın arkasındaki Özbek oligark İskander Mahmudov’un ilginç işleri

Avrupa mahkemelerinin Rus mafyasıyla ilişkilerinden şüphelendiği, Vladimir Putin’e yakın bir oligark olan İskander Mahmudov, Fransa’da gündemde: Mahmudov’un 1 Mayıs 2018’de gerçekleşen Benalla olayının baş karakterlerinden biri olan ve göstericilere şiddet uygulayan jandarma Vincent Crase’a yüklü miktarda para verdiği ortaya çıktı. Mahmudov’un, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Yürüyüş Hareketi’nin “emniyet ve güvenliğini” sağlamakla yükümlü bölük komutanı Crase ve Avrupa’daki diğer suç örgütleriyle ilişkilerini Mediapart araştırdı. Haber-analizi, Oğul Tuna kısaltarak çevirdi.

Çok sayıda Avrupa mahkemesinin Rus mafyasıyla ilişkilerinden şüphelendiği, Vladimir Putin’e yakın bir oligark; Benalla olayının baş karakterlerinden biri olan jandarma Vincent Crase’ı ödüllendirdi. Mediapart’ın yürüttüğü bir araştırma sonucunda bu bilgiye ulaşıldı.

300 bin euro civarındaki ödeme 28 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Yürüyüş Hareketi’nin “emniyet ve güvenliğini” sağlamakla yükümlü olan bölük komutanı Crase; o dönemde Hareket’ten maaş almaktaydı.

Ödemenin yarısı Putin’in İskander Mahmudov adıyla anılan dostu tarafından yapıldı; devamı ise Alexandre Benalla’nın 2013-2015 yılları arasında başkanının danışmanlığını yaptığı Velours (Kadife) isimli ikinci bir şirket üzerinden gerçekleşti.

Vincent Crase, Yürüyüş Hareketi’ne Alexandre Benalla’nın “10 yıllık bir arkadaşı” olduğunu söylemesiyle katılmıştı. Crase, Benalla’nın 2009 yılındaki jandarma acemi eğitimi süresince talim çavuşu idi.

Crase, aynı şekilde, bir kez daha Alexandre Benalla’nın önerisiyle, 2017 Kasım’ından 2018 Mayıs’ına dek Elysée Sarayı’ndaki Garnizon Komutanlığı’nda çalışmıştı. Crase Elysée’deyken, General Eric Bio-Farina tarafından sarayın güvenlik servisi için on dört kişilik bir ekip oluşturmakla görevlendirilmişti.

Fransa’daki şato, villa, av arazisi…

Alexandre Benalla ve Vincent Crase, temmuz ayından bu yana dahil oldukları şiddet olayları yüzünden istemedikleri biçimde kötü şöhret sahibi oldu. Bu şiddet olayları, 1 Mayıs’ta Paris’te göstericilere saldırmalarıyla gerçekleşmiş ve Le Monde gazetesi tarafından ortaya çıkarılmıştı. Bu olgular, bugün pek çok davanın sebebi.

Le Monde’un ortaya çıkardığı şok dalgası, Elysée’yi Benalla ile yolları kesin bir şekilde ayırmaya zorladı. Kendisine önce 15 gün işten uzaklaştırma cezası verilmişti. Vincent Crase ise 31 Temmuz 2018’de, bugün İçişleri Bakanı görevinde bulunan, o günün parti lideri Christophe Castaner tarafından Yürüyüş Hareketi’nden çıkarıldı.

Crase’ın Ruslar’la yaptığı sözleşmede, İskander Mahmudov’un yakınlarını ve varlıklarını koruması söz konusuydu. Mahmudov,
Rusya’da 1980’lerin sonu ve 1990’ların başında yaşanan sanayi ve maden sektörlerindeki özelleştirme dalgaları sonunda büyük servet sahibi olmuştu. Forbes dergisine göre Mahmudov’un şahsi serveti 6,5 milyar euro olarak tahmin ediliyor.

1963’te Buhara’da doğan Mahmudov, Fransa’ya âşık ve burada pek çok mülkün sahibi: Sologne Şatosu, Ramatuelle(Var)’de büyük bir villa ve Blois yakınlarında av arazisi. Fransa’daki mülklerinin arkasında gizlenen on milyonlarca euroluk devasa serveti; Mahmudov’un yakından ilgilendiği Kıbrıs, Lüksemburg ve Monako gibi birçok vergi cennetinde gizlenmiş, iç içe geçen şirketlerin üzerinden geçiyor.

Bugün, UMMC (metalurji şirketi), Transmashholding grubu (ilk Rus demiryolu materyali üreticisi) ve Kuzbassrazrezugol’den (kömür şirketi) oluşan bir sanayi imparatorluğunun başındaki Mahmudov, gel gelelim çok da bahtiyar bir iş adamı değil. Uzun süre boyunca, dünyanın en tehlikeli suç örgütlerinden biri olarak tanınan Moskova kökenli İsmajlovskaya’yla ilişkide olduğundan şüphelenildi.

Ancak 2018’in ilk ayları itibarıyla, Paris’te, Mahmudov’a yakın bir Fransız işadamı ile jandarma Vincent Crase arasında görüşmeler gerçekleşti.

Vincent Crase

Yüklü miktarda para transferi

Mediapart, Haziran 2018’de, yani Crase’ın partiden uzaklaştırılmasından bir ay önce, 294 bin euronun teslim edildiğinin izlerine ulaşabildi. Para; İskander Mahmudov’un Monako’daki hesabından, Vincent Crase’ın tek hissedarı olduğu Mars (Emmanuel Macron’un “Jüpiter” lakabına gönderme) ortaklık şirketine yatırıldı.

Şirket, Macron’un seçilmesinden sonra ve Crase’ın Benalla sayesinde Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevine başlamasından az önce, Ağustos 2017’de kurulmuştu.

Mahmudov’un Mars’a aktardığı 294 bin euronun 172 bin 200 eurosu Velours grubuna yatırılırken, 114 bin euro doğrudan Crase adına yatırıldı.

Son 48 saat içindeki çok sayıda müracaat ve talebe rağmen, Vincent Crase hiçbir yorum yapmadı.

Alexandre Benalla ise, Velours grubu için 2015’ten beri çalışmadığı konusunda teminat verdi. 16 Aralık’ta Mediapart’la görüşen Benalla; “dostu” ve eski çalışma arkadaşı Vincent’ın Ruslarla sözleşmesinde hiçbir rol oynamadığında ısrar etti.

Fakat Mahmudov ile Crase arasında arabuluculuk yapan Fransız işadamıyla ilişkileri konusunda Benalla’nın kafası çok karışık.

Alexandre Benalla, bu işadamını yaşamı boyunca ikiden fazla kez görmediğini ifade etti. Benalla’ya göre ilk görüşme 2016’da Fas’ta ve ikinci defa Paris’te, cumhurbaşkanlığı seçimleri arefesindeydi. Ama gerçekte ise 2018’de pek çok kez buluştular ve çok sayıda tanığın ifadesine göre, 25-26 Ağustos tarihlerinde Dordogne’da bir şatoda bir araya geldiler.

İskander Mahmudov da mediapart’ın röportaj taleplerini geri çevirdi.

İspanya ve vergi cennetlerinde organize suçlar

Mahmudov’un adı bugün etkilediği kadar korkutuyor da. Çünkü bu Özbek işadamı, Avrupa’da çok sayıda ceza davasında ortaya çıktı. Özellikle de 2005’te İspanya’da başlayan ve Rus organize suç baronlarının faaliyetlerine dair geniş bir soruşturma kapsamında suçlandı. Soruşturmayı yürütenler; İspanyol kıyılarına yerleşmiş Rus mafya gruplarının, ülkede ve vergi cennetlerinde işleyen şirketleri kullanarak, uyuşturucu trafiği ve diğer yasadışı aktiviteler sonucunda elde ettikleri on milyonlarca euroyu akladıklarından şüpheleniyorlardı. Ayrıca Mahmudov’un, suç ağının kalbindeki Vera Metallurgica S.A. isimli ana kuruluşu kontrol ettiğini keşfettiler.

Mediapart’a konuşan yolsuzluk karşıtı İspanyol savcı José Grinda şunları söyledi: “İskander Mahmudov’u İspanya’da dava etmek için yeterli kanıtımız mevcuttu. Fakat yargıç Fernando Andreu dosyayı, ‘Ceza Kovuşturmalarının Aktarılmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ çerçevesinde Rusya’daki savcılığa iletti. Tüm bunlar benim yer değiştirmem sırasında gerçekleşti.” Dosya, Rusya’ya iletilmesinden sonra soruşturma hasıraltı edildi.

İskander Mahmudov, Ocak 2018’de Fransa’daki şirket hisselerinin çoğunu Monako’da bulunan VKA Holding’e devretti. Bu tarihten önce mülklerinin finansmanını, şirket hisselerinin rehin edilmesi karşılığında 83 milyon euro tutarına kadar kredi verebilen Kıbrıs’taki Roundlake Entreprises Limited üzerinden sağlıyordu. Mahmudov, ayrıca, Lüksemburg şirketi Qualitas Services Company’yi bekçilik ve Fransa’daki mülklerinde düzenlenen resepsiyonların organizasyonlarında kullanıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.