Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, Afganistan’daki ABD askerlerinin yarısını çekme kararı aldı

19 Aralık’taki konuşmasında IŞİD’in yenildiğini ve bu sebeple ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi gerektiğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, aynı gün Afganistan’daki ABD askerlerinin yaklaşık yarısının da ülkeye döneceğini açıkladı. Dış ülkelerdeki askerlerin ABD’ye dönmesi, Trump’ın 2016’da seçim sürecindeki vaatlerindendi.

Trump’ın ABD’nin askeri politikalarında ani değişiklikler içeren bu kararları Washington’da da tartışma yarattı.

Usa Today’de konu ile ilgili yer alan haberde belirtildiği üzere, Trump yönetiminin en istikrarlı figürlerinden biri olarak görülen ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD askerlerinin çekilmesi konusunda Trump’tan farklı düşündüğünü belirterek görevinden istifa etti.

Bu çekilme kararları gerçekleştirilirse ABD’nin askeri politikası, Mattis ve Pentagon’daki diğer görüşlerden ziyade Trump’ın seçim kampanyasındaki duruşuna yakın bir yere gelecek.

Afganistan’dan çekilme kararı Cumhuriyetçi Parti içinden de sert tepki alırken Senatör Lindsey Graham “Afganistan ziyaretinden yeni döndüm ve IŞİD orada hâlâ bir tehdit” dedi. “Afganistan’daki partnerlerinin Horasan’daki IŞİD yapılanmasının tehdidine karşı duracak kapasitede olmadığını” kaydeden Graham, ayrıca şu andaki çekilmenin 9/11 sonrası tüm kazanımların kaybına sebep olabileceğini iddia etti.  

Demokrat Senatör Jack Reed ise, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi kararının “Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki müzakereleri karmaşıklaştıracağı yorumunu” yaptı.

Afganistan’da 14 bin Amerikan askeri var

Trump’ın ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi kararını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği, kaç ABD askerinin hangi aşamalarla ABD’ye döneceği halihazırda net olarak belli değil.
Beyaz Saray ve Pentagon sözcüleri de konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

Wall Street Journal’da yer alan haberde, anonim bir kaynağa dayanılarak ABD’den çekilmesi önerilen rakamın en fazla 7 bin asker olacağı belirtiliyor. Bu da Afganistan’daki ABD askerlerinin yaklaşık yarısına denk geliyor.

Haberde belirtildiği üzere, Afganistan’da yaklaşık 14 bin ABD askeri, “yerel askeri güçleri eğitmek” ve “terörist gruplara karşı mücadele etmek” gibi görevler üstlenmiş durumda.

Trump aslında uzun bir süredir ABD askerlerinin Afganistan’daki varlığını sorguluyordu. Fox2Now’da yer alan habere göre, 2011 yılında Trump “Afganistan’ı yeniden yapılandırmaya paramızı harcamayı ne zaman durduracağız? Biz ilk olarak kendi ülkemizi yeniden yapılandırmalıyız” diye konuştu. 2016’daki başkanlık seçimlerinde de benzer retoriğe devam eden Trump, Ağustos 2017’de ülkenin stratejisine yönelik bir plan ortaya koyduğu konuşmasında “Amerikalı insanların hayal kırıklığını paylaşıyorum ve ayrıca onların çok fazla enerji, para, zaman ve en önemlisi hayatların harcandığı dış politika ile ilgili hayal kırıklığını da paylaşıyorum” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Washington Post’a verdiği mülakatta ise Trump, dış ülkelerdeki ABD askeri varlığını “Biz oradayız çünkü fiilen konuştuğum tüm uzmanlar eğer biz orada olmazsak onların burada kavga edeceğini söylüyor” diye savundu.

Afganistan’da 17 yılda 2400 ABD askeri öldü

11 Eylül 2001’de ABD’de El Kaide tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrasında ABD askerleri Afganistan topraklarına girdi ve o tarihten bugüne Afganistan’da ABD askeri gücü bulunuyor. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un, 9/11 saldırıları sonrasında Taliban’dan El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i teslim etmesini istemesi ve bunun reddedilmesi sonrasında “Kalıcı Özgürlük Operasyonu’na başlandı. Geçen 17 yılda ABD’nin 2400 askeri personeli Afganistan’da yaşamını yitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.