Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası programına konuk olan Metin Akpınar, “Polarizasyondan ve kargaşadan kurtulmamızın tek çaresi demokrasi diye düşünüyorum. Oraya ulaşabilirsek kavga dövüş olmaz, bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak, her faşizmin karşılaştığı gibi belki liderini ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki de başka liderlerin yaşadığı kötü sonları yaşayabilir” dedi. Müjdat Gezen ise şunları söyledi: “Herkesi azarlıyor, herkese parmak sallıyor, millete ‘Haddini bil’ diyor. Bak Recep Tayyip Erdoğan, sen benim, bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın. Haddini bil.”

Akpınar ve Gezen’in bu sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok sert tepki gösterdi. Pazar günü Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Mali Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan yargıya, “Bunlar sanatçı müsveddesi, yargıya hesabını versinler. Bunun bedelini ödeyecekler. Bu ülkenin cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın. Şimdi git yargıda bedelini öde” diye seslendi.

Soruşturma başlatıldı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın talimatıyla dün başlatılan soruşturmada “Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in iç savaş ve darbe çağrısında bulunmasına yönelik olduğu iddia edilen sözlerinin inceleneceği” öğrenildi. Başsavcılığın “önceki gün başlatıldığını” ifade ettiği soruşturmanın, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bedelini ödeyecekler” açıklamasının hemen ardından basına servis edilmesi dikkati çekti.

Başsavcılıktan yapılan açıklama şöyleydi: “Bazı basın organları ile sosyal medya hesaplarında Uğur Dündar tarafından sunulan Halk Arenası adlı programın 21.12.2018 tarihli bölümüne katılan Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı’nı hedef alarak hakaret içerikli sözler söyleyip darbe ve ölüm tehdidinde bulundukları yönünde haberler yer aldığının tespiti üzerine 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca işin aslını araştırmak ve sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül etmek amacıyla 22.12.2018 tarihinde soruşturma başlatılmış ve her iki şüpheli savunmaları alınmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmiş olup, keyfiyet tüm basın/yayın kuruluşları ile kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen polisler tarafından ifadeye götürüldü

Metin Akpınar ve Müjdat Gezen, bugün (24 Aralık 2018) sabah saatlerinde evlerine gelen polisler tarafından ifade vermek üzere adliyeye götürüldü. Soruşturmayı takip eden CHP Milletvekili Avukat Sera Kadıgil “Kartal Adliyesi’nde Metin ve Müjdat abilerimizle birlikteyiz. Hâlâ ifadeleri alınmadı. Henüz tebliğ edilmiş bir gözaltı kararı yok. Gözaltı kararı yokken sabahın köründe kapıya neden polis dayandığının da bir izahı yok!” dedi. Ayrıca sanatçıların ifade verdikleri büronun “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu” olduğuna dikkat çeken Kadıgil durumu “fantastik” olarak açıkladı.

Sanatçılara destek

Oyuncular Sendikası, sanatçıların polis tarafından ifadeye götürülmelerinin ardından destek açıklamasında bulundu: “Demokratik bir ülkede hiçbir sanatçı, hiçbir vatandaş hakkında demokratik hakkını, ifade özgürlüğünü kullandığı için soruşturma açılması kabul edilemez. Sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.” Sendika ayrıca, “Onlar halkın sanatçısı, bizlerin de hocalarıdır” diyerek Akpınar ve Gezen’e destek verdi.

Sanatçılar adli kontrolle serbest

Anadolu Adliyesi’nde ifade veren Gezen ve Akpınar adli kontrol talebiyle sulh hakimliğine sevk edildi. Sanatçılar haftada bir adli kontrol şartı ve yurtdışı yasağı ile serbest bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.