Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Cumhurbaşkanına hakaretten” yargılanan Müjdat Gezen ve Metin Akpınar için savcı dörder yıl sekizer aya kadar hapis cezası istedi

Sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in bir televizyon programındaki sözleri gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın ikinci duruşması bugün (17 Şubat) yapıldı. Savcı, esas hakkındaki mütalaasında iki sanatçının “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçlamasıyla dörder yıl sekizer aya kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etti.

İstanbul Anadolu 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya Müjdat Gezen avukatlarıyla katılırken önceki duruşmada vareste tutulması kararı verilen Metin Akpınar’ı avukatları temsil etti. Müjdat Gezen duruşmada sağlık durumunun kötü olduğunu belirtirken Gezen’in doktoru da duruşma salonunda hazır bulundu.

Gezen: “Hakaret olsaydı cumhurbaşkanı söylemezdi

Mahkeme başkanı iddianameyi özetleyerek Müjdat Gezen’e savunma yapıp yapmayacağını sordu. Kronik bel fıtığı nedeniyle 11 aydır istirahat ettiğini belirten Gezen ise “Şu anda konuşacak halim bile yok” dedi.

“’Haddini bil’ demek hakaret olsaydı cumhurbaşkanı söylemezdi” diyen Gezen, yanında getirdiği Türkçe Sözlüğü’nde “haddini bil” ifadesinin karşılığının “Değerinin, yeteneğinin ne olduğunu bilmek” olduğunu aktardı. 

“Haddini bil” ifadesini hakaret kastıyla söylemediğini belirten Gezen “Akit gazetesi benim için ‘Pezevenk Müjdat’ manşeti atmıştı. Buna fikir özgürlüğü dendi. ‘Haddini bil’ cümlesinin cezası ise 4 yıl 8 ay. Benim söyleyecek bir şeyim yok” şeklinde konuştu. 

Akit gazetesi, 2017 yılında İstanbul Kadıköy’de bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne yapılan saldırıyı böyle duyurmuştu

Gezen’in avukatları da hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığını belirterek beraat talep etti.

Metin Akpınar’ın avukatı Köksal Bayraktar, savunmada mahkemeye Yargıtay kararlarından örnekler sundu. Bayraktar, Akpınar’ın sözlerinde “hakaret değil eleştiri olduğunu” belirterek beraat talep etti.

Müjdat Gezen bu sırada mahkeme başkanına “Oturmak zorunda kaldığım için özür dilerim ama ayağa kalkarsam düşebilirim” dedi. Gezen, mahkeme başkanının “Rahatsızsanız çıkabilirsiniz” sözlerine karşılık çok rahatsız hissettiğini ancak mahkemenin sonuna dek kalacağını söyledi.

Savcı hapis cezası istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vekili Gökhan Arslanoğlu, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek iki ismin cezalandırılmasını talep etti.

Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Metin Akpınar’ın “Her faşizmin karşılaştığı gibi belki liderini ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki adı geçen başka liderlerin yaşadığı kötü sonları yaşayabilir” sözleriyle Müjdat Gezen’in “Haddini bil, Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi sözlerini söylüyorum. Kadıköy halkı ne dediyse kelime kelime ezberledim, ben onları söylüyorum” sözleriyle “cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlediklerinin sabit olduğu” gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu 299/1-2 maddelerince mahkumiyetlerine karar verilmesini talep etti.

Söz konusu madde, birer yıl ikişer aydan dörder yıl sekizer aya dek hapis cezasını içeriyor.

Erdoğan’ın avukatı, mütalaaya katıldıklarını belirtirken Gezen ve Akpınar’ın avukatları mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Gezen’in avukatı ayrıca sanatçının duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Talepleri kabul eden mahkeme başkanı, gelecek duruşmanın 1 Mart 2021 tarihinde saat 14:00’te yapılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

İki sanatçı 21 Aralık 2018’de Uğur Dündar’ın sunduğu Halk Arenası programına konuk olarak katılmıştı.

Metin Akpınar programda “Bu kargaşadan kurtulmamızın tek çaresi demokrasi diye düşünüyorum. Oraya ulaşabilirsek kavga dövüş olmaz, bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak, her faşizmin karşılaştığı gibi belki liderini ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki de adı geçen başka liderlerin yaşadığı kötü sonları yaşayabilir ama bize yazık olur biz harap oluruz” ifadelerini kullanırken Müjdat Gezen ise şunları söylemişti: “Herkesi azarlıyor, herkese parmak sallıyor, herkese ‘Haddini bil’ diyor. Bak Recep Tayyip Erdoğan, sen benim, bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın. Haddini bil”.

Akpınar ve Gezen’in bu sözlerine yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Bunlar sanatçı müsveddesi, yargıya hesabını versinler. Bunun bedelini ödeyecekler. Bu ülkenin cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın. Şimdi git yargıda bedelini öde” ifadelerini kullanmıştı.

İki sanatçı hakkında 22 Aralık 2018’de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmıştı. Metin Akpınar ve Müjdat Gezen, 24 Aralık 2018’de evlerine gelen polisler tarafından ifade vermek üzere adliyeye götürülüp sevk edildikleri Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol tedbirleri ile serbest bırakılmıştı.

Sanatçıların “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla haklarında iddianame hazırlanması üzerine İstanbul Anadolu 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 23 Aralık 2020’de yapılmıştı. Duruşmaya katılan Metin Akpınar, sözleriyle cumhurbaşkanını hedef göstermediğini belirtirken Müjdat Gezen mazeret bildirerek duruşmaya katılmamıştı. Mahkeme Akpınar’ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.