Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Termik santralde Cengiz’in ÇED kehaneti tutabilir: Yeni süreç başladı, karar 10 Ocak’a yetişebilir

28 Kasım’da Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen, Cengiz Holding’in Çanakkale-Karabiga’daki termik santrali hakkında şirket yetkilileri, ‘Sıkıntı yok, ÇED’imizi 10 Ocak’a kadar alacağız’ demişti. Gerçekten de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni ÇED süreci için hemen tarih verdi. Prosedür ‘sorunsuz’ işlerse üç defa yargıdan dönen santralin yeni izni 10 Ocak’a kadar çıkacak.

Çanakkale’nin Karabiga beldesine 2012’den beri yapılması planlanan, ithal kömüre dayalı Cenal Entegre Enerji Santrali projesi hakkındaki izinler defalarca iptal edilmiş, buna karşın santral 2017’de enerji üretimine başlamıştı. Termik santral hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı 28 Kasım 2018’de Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından iptal edilince projenin geleceği bir kere daha tartışma konusu oldu. Davayı kazanan yurttaşlar, çevre örgütleri ve meslek odaları, yargı kararının uygulanması ve santral faaliyetlerinin durdurulması talebiyle Çanakkale Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığ’ına idari başvuru yaptıysa da projenin ortakları yeni bir ÇED kararının yolda olduğunu düşündüren açıklamalarda bulundu.

Cengiz Holding ile Alarko ortaklığındaki santrali yöneten Cenal Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri Çanakkale basınına konuşmuş ve yeni ÇED kararı için 10 Ocak’ı işaret etmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı cephesinden gelen yeni haberler, Cenal Elektrik Üretim A.Ş. yetkililerinin ÇED kehanetinin tutacağını gösteriyor.

Eksikliklerin giderildiğini iddia eden şirket, 2009/7 sayılı Genelgeden faydalanarak hazırladığı yeni ÇED Raporunu, Bakanlığa gönderdi. 17 Aralık 2018’de hazırlanıp Bakanlığa gönderilen ÇED Raporunun kabul edildiği, 20 Aralık 2018’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde açıklandı. Yeni ÇED Raporunun Bakanlık tarafından kabul edilmesinin ardından ÇED sürecine, yarın (25 Aralık 2018) gerçekleştirilecek İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısıyla devam edilecek.

Toplantıya katılacak kurumların ÇED Raporu hakkında değerlendirme yapıp görüşlerini sunmak için 10 günü bulunuyor. Bu sürede İDK Toplantısına katılan kurumlardan itiraz yükselmediği takdirde Nihai ÇED Raporu haline gelecek belge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayından da geçerse Cenal Entegre Enerji Santrali projesi hakkında bir defa daha ÇED Olumlu Kararı verilmiş olacak. Tüm prosedür olabilecek en hızlı şekilde işlediği takdirde, Çanakkaleli ve Karabigalı yurttaşların defalarca dava açıp iptal ettirdiği termik santral projesi için 5-10 Ocak 2019 tarihleri arasında bir kez daha onay verilmesi mümkün. Bu da Cenal Elektrik Üretim A.Ş. yetkililerinin ÇED kehanetinin tutabileceğini gösteriyor.

10 Ocak’a kadar yeni ÇED geleceğini söylemişlerdi

Çanakkale İdare Mahkemesi’nin 28 Kasım 2018 tarihli iptal kararının ardından davacılar santral faaliyetlerinin durdurulması için idari başvuru yapmış, Alarko ile Cenal Elektrik Üretim A.Ş. ise yeni izinlerin yolda olduğunu belirterek santralin elektrik üretimine devam edeceğini açıklamıştı. En dikkat çekici açıklama Cenal Elektrik Üretim A.Ş. yetkililerinden gelmiş, Çanakkale’de yayın yapan Kale’nin Sesi Gazetesi’ne konuşan yetkililer yeni ÇED kararı hakkında tahminde bulunmuştu. Habere göre santral yöneticileri, “Meteoroloji bilirkişisi Bandırma-Erdek [verilerinin] kullanıldığını gerekçe göstererek ‘Çanakkale [meteorolojik verileri] de kullanılmalıydı’ diyerek veri seti eksikliğinden dolayı idare mahkemesi ÇED’i [ÇED Olumlu Kararını] iptal etti. Biz yeni ÇED’i [ÇED Raporunu] Bakanlığa yükledik, teslim ettik. 3-4 Ocak’a kadar da ÇED’imizi [ÇED Olumlu Kararımızı] alacağız. 10 Ocak’a kadar süremiz var. Herhangi bir mühürleme söz konusu değil. Süreç işliyor, sıkıntı yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.