Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekolojik restorasyon programı: Galapagos adaları 1835’ten sonra ilk defa kara iguanalarına kavuştu

The Guardian’ın haberine göre, Charles Darwin’in çalışmalarını yaptığı Galapagos adaları iguanalara yeniden kavuştu. Bir zamanlar yaban domuzlarının saldırılarıyla yok olan Galapagos kara iguanası türü Santiago adasında hayata döndü.

Yetkililer, Santiago adasında 200 yıl önce varlıkları sona ermiş olan Galapagos kara iguanası türündeki 1400 iguananın yeniden adaya bırakıldığını belirtti. 1400 iguana Kuzey Seymour adasından buraya getirildi. Yetkililer bunun bir ekolojik restorasyon programı sonucunda uygulandığını söylüyor. Bu tür iguanaların varlığını bölgede son kaydeden 1835 yılında Charles Darwin’di.

Galapagos Ulusal Parkı Direktörü Jorge Carrion, iguanaların yok olmasının başlıca sebebinin adaya sonradan getirilen yaban domuzları olduğunu ancak yaban domuzlarının bölgedeki varlığının da 2001 yılında sona erdiğini söyledi. Aynı ekoloji programı Kuzey Seymour adasında sayıları 5000’e varan Galapagos kara iguanalarını da koruma altına almış durumda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.