Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trans gurular bu yılki Hindu ayinine damgasını vurdu

BBC’nin haberinden alıntıdır.

Hindistan’ın kuzeyindeki Allahabad şehri geçen pazar günü, bir transseksüel tarikatı tarafından yönetilen tarihi bir ayine tanık oldu.

Binlerce insan, Kumbh Mela festivali öncesinde trans sadhular (kutsal kişiler) tarafından kutsanmak için Allahabad sokaklarına döküldü. 15 Ocak’ta başlayıp 4 Mart’ta son bulacak Kumbh Mela, Hinduizmin en kutsal bayramlarından ve dünyanın en büyük dini etkinliği. Hindular Kumbh sırasında kutsal Ganj nehrinde yıkanarak günahlarından arınacaklarına inanıyor.

Kumbh sırasında Hinduizmin 13 resmi tarikatı geçit töreni düzenliyor. Göz kamaştırıcı geçitleri izlemek için yüzlerce insan sıraya diziliyor.

Renkli görüntülere sahne olan geçit törenlerinde at arabaları kullanılıyor.

Fakat geçen pazar günkü geçit farklıydı. Müzikler, dekorlar aynı olsa da tüm Sadhular, transtı.

Tahminlere göre Hindistan’da 2 milyon trans yaşıyor. Fakat 2014’teki Anayasa Mahkemesi kararına kadar üçüncü bir cinsiyet olarak tanınmıyorlardı. 2018’de de Mahkeme, sömürgecilik döneminden kalma bir yasayı iptal ederek eşcinsel ilişkiyi suç olmaktan çıkardı.

Allahabad’daki Kumbh ayini, Ganj nehri kıyısındaki diğer şehirlerdekine göre daha kalabalıktı.

Hindu mitolojisi ve yazıtlarında translara çok sayıda gönderme bulunuyor. Hatta bazı Hindu tanrı ve tanrıçaları trans. Fakat hak örgütlerine göre topluluk dışlanıyor ve cinsel kimliğinden ötürü ayrımcılığa uğruyor.

Orkestralar geçit törenlerini müziksiz bırakmadı.

Translar Hindu mitolojisinde önemli bir yer tutuyor.

Trans tarikatı, Hindu ruhbanını bölmüş durumda. Tarikatlardan bazıları ayrı bir trans tarikatının var olmasına mesafeli olsa da transların Hinduizmdeki kökleşmiş yeri nedeniyle gruba olumlu yaklaşanlar da var.

Kutsanma peşindeki dindar Hindular, tarihi geçit töreninde trans Sadhularla selfie çekti.

Trans Sadhu Atharv, “Bize karşı çıkan tarikatlara saygı duyuyoruz. Eminim ki bir gün, Hinduizm’in translar dahil herkese saygı gösterdiğine tanıklık edeceğiz. Bizi karşılayan kalabalıklara bakarak doğru bir şey yaptığımızdan emin oluyoruz” diye konuştu.

Allahabadlı Abhay Şukla’nın sözleri de Athary’yi doğruluyor: “Biz translara hep saygı duyarız ve doğum, evlilik gibi mutlu olaylarda onlardan kutsanma dileriz.”

Trans Sadhu Bhavani Ma, törenin kendisi için çok anlamlı olduğunu söylüyor.

Trans tarikat üyeleri, geçit töreninin Hindistan’daki trans hakları mücadelesi için bir dönüm noktası olduğuna inanıyor. Bhavani Ma, “İnsanlardan bu kadar destek göreceğimize hiç inanmıyordum. Kumbh bize gelecekte güzel şeyler olacağını gösterdi. Nesiller boyunca görmezden gelindik, istismara ve ayrımcılığa uğradık. Bu yüzden böyle bir kalabalıkla karşılaşmak bizim için çok anlamlıydı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.