Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukat Bilen: ”Erken yaşta evliliğe af, çocuk istismarıyla mücadele için büyük bir zaaf demektir”

Erken yaşta evliliğe yönelik af konusu tekrar gündeme geldi. Eğer bu konuda yasal düzenlemeye gidilirse erken yaşta yapılan evliliklere yönelik cezalar affedilecek. Bu durumda ise yaklaşık 10 bin kişinin af kapsamına girmesi bekleniyor.

Teklifin yasalaşması halinde neler olabileceğini ve olası tehlikelerini Avukat Seda Akço Bilen ile konuştuk:

”Çok büyük bir adaletsizlik doğuracak” 

Erken yaşta evliliğe af konusunda yasal düzenlemeye gidilirse yetişkinlerden çocuklara yönelik cinsel istismarın affedileceğini belirten Avukat Seda Akço Bilen şunları söyledi:

”Ceza Kanunumuza göre cinsel suçlar fail üzerinden değil, mağdur üzerinden tanımlandığı için, yetişkinlerden çocuklara yönelik cinsel istismar suçları affedilmiş olacak. 30 yaşındaki bir kişi 16 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz etmiş ve sonra evlenmiş ise bu affedilecek. Ama örneğin, 14 yaşında iki kişi arasında cinsel içerikli bir davranış gerçekleşmişse onların evlenmeleri de mümkün olmadığı için af kapsamına girmeyecek. Dolayısıyla çocuklar arasında olan ve aslında cinsel istismar bile teşkil etmeyen davranışlar için ceza uygulaması devam ederken, yetişkinden çocuğa olan cinsel istismara bir af söz konusu olacak. Bu çok büyük bir adaletsizlik doğuracak.”

”Af, örnek teşkil eder”

Affın kabul edilmesinin örnek teşkil edeceğini ve bu durumun kabul edilebilinir bir hale geleceğini belirten Akço şöyle devam etti:

”Kabul edildiği takdirde başka zamanlarda da örnek teşkil edip, kabul edilebilir bir mesele haline gelecek. Yetişkinler çocukları istismar edecekler, sonra bir af kanunuyla affedilebilir olacaklar. Bu çocuklar bakımından çok büyük bir tehlike demektir. Çocuk istismarıyla mücadele için büyük bir zaaf demektir.”

”Cinsel istismara maruz kalmış çocukları evlenme baskısı altına sokar”

Böyle bir düzenlemenin cinsel istismara maruz bırakılmış çocukları evlenme baskısı altına sokacağının altını çizen Bilen, ”Çocuğa yönelik cinsel istismar hiçbir biçimde affa tabi olmamalı. Eğer evlenmeye bağlı bir aftan söz edilecek olursa, cinsel istismara mağdur kalmış çocukları evlenme baskısı altına sokar. Yetişkinden çocuğa yönelik cinsel istismar ne af kapsamına girmeli ne de çocuğun cinsel istismarı suçu dışına çıkartılacak herhangi bir düzenleme kapsamına alınmalı” diye konuştu.

Avukat Seda Akço Bilen ile röportajın tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.