Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Umut Vakfı’ndan Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası: “Ülkede yüzde 85’i ruhsatsız, en az 25 milyon silah var”

Umut Vakfı, “Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2018 Raporu”nu yayınladı. 2015 yılından itibaren her yıl düzenli yayınlanan raporda, 2015-2018 yılları arasında yaşanan şiddet olaylarındaki artışa dikkat çekildi: “Bir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde basına yansıyan haberler de gösteriyor ki şiddet maalesef azalmıyor, artıyor. Ülkemiz adeta bir şiddet sarmalı içinde ve şiddet okullara kadar yayılmış durumda.”

Raporda, mutluluk ve sevgiyi çocuklarımıza, gençlerimize yansıtamadığımız ve bunun şiddetin yayılmasında önemli bir etken olduğu belirtildi. İstatistiklere göre 2015 yılında basına yansıyan silahlı olay sayısı 2 bin 175 iken, 2018 yılında bu sayı 3 bin 679 oldu. Buna göre, sonu yaralama ve öldürmeye varan silahlı şiddet olayları son dört yılda yüzde 69 oranında arttı.

Emniyet yetkilileri: Olayların pek çoğu basına yansımıyor

Raporda, bireysel silahlanmanın tehlikeli boyutlara ulaştığı, 14-15 yaşındaki çocukların okullara rahatça silah sokabildiği belirtilirken, “İnternetten bir tıkla ulaşılabilen ve önlenmeyen ve önlenemeyen silahlanma, ortalıkta umarsızca bırakılan silahlar, arabanın bagajında ya da belde taşınan silahlar bir anda ölüm kusabiliyor… Ve silahlar kadar olaylarda bıçak kulanımı da dikkat çekici boyutlara varmış durumda” denildi.

Raporun bireysel silahlanmayla ilgili bölümü ise şöyle: ‘2015 yılında bireysel olaylarda 857 tüfek, 605 tabanca, 87 beylik silahı, 626’da kesici alet kullanılmıştı. Bir kez daha açıklayalım ki; bu rakamlar halk tabiriyle ‘devede kulak’… Zira son yıllarda bireysel silahlanma korkunç boyutlarda artarken ve yılın şu günlerinde trafikte kaç kazanın olduğu, kaç kişinin bu kazalarda öldüğü açıklamaları yapılırken bireysel silahlı şiddet sonucu kaç kişinin ölüp yaralandığı konusunda ilgili ve yetkililer açıklama yapmaktan özenle kaçınıyor… Böyle diyoruz, çünkü konuştuğumuz bazı emniyet yetkililer açıklama yapmaktan özenle kaçınıyor… Böyle diyoruz, çünkü konuştuğumuz bazı emniyet yetkilileri ve emniyet muhabirleri de ‘Sizi çok ciddi izliyoruz. Ama her gün yayımlanan polis bültenlerinde o kadar çok olay yer alıyor ki, pek çoğu basına yansımıyor’ diyor…”

En çok olay Marmara Bölgesi’nde

Rapora göre, Marmara şiddet olaylarının en fazla yaşandığı bölge. Bu bölgede 2015 yılına kıyasla olaylar yüzde 88 oranında arttı. Olayların en fazla artış gösterdiği bölge ise Orta Anadolu. Orta Anadolu illerinde 2015 yılına kıyasla yaşanan olaylarda yüzde 128’lik bir artış yaşandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise en fazla olayın yaşandığı il, Gaziantep. Gaziantep’i sırasıyla Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Batman takip ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde en fazla olayın yaşandığı il Malatya olurken, Malatya’yı sırasıyla Kars, Van ve Erzurum izliyor.

Rapora göre en çok olayın yaşandığı 10 il:

İstanbul (472 olay)
Ankara (208 olay)
Samsun (196 olay)
Adana (173 olay)
Sakarya (166 olay)
Antalya (165 olay)
Konya (164 olay)
İzmir (153 olay)
Kocaeli (132 olay)
Bursa (122 olay)

İl il şiddet haritası

Dr. Ayhan Akçan: Beş silahlı olaydan biri kadına yönelik
Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Ayhan Akçan raporla ilgili gerçekleştirdiğimiz söyleşide, 2015 yılında Türkiye’deki cinayetlerin yüzde 70’inde silah kullanılırken, 2018 yılında bu oranın yüzde 80’e çıktığı belirtti. Akçan şöyle konuştu: “Türkiye’de yaşanan beş silahlı olaydan biri kadınlara yönelik gerçekleşiyor. Maalesef kadına yönelik şiddette de artış var. Silahlı olayların en yaygın olduğu iller arasında başı, İstanbul’dan başta olmak üzere Antalya, Bursa, Konya gibi metropoller çekiyor. Bu da artık kentte silahların kullanılmasının yaygın olduğunu gösteriyor. TBMM’de silah kanunu tasarısı gündeme gelmeli ve bu sorun çözülmeli. Şiddetin artmasının sebepleri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel sebepler var.”

Söyleşinin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.