Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan’ı vuran polis bilirkişi raporuyla tespit edildi

Gezi Parkı Eylemleri sırasında polis tarafından atılan gaz kapsülü ile hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın dava dosyasına yeni Teknik Bilirkişi Raporu eklendi. Raporda, Elvan’ı yaralayan ve ölümüne sebep olan gaz kapsülünün dosyada 2. ZET polisi olarak bilinen kişi olduğu tespit edilirken, 2. ZET polisinin de Fatih Dalgalı adlı polis olduğu kuvvetle muhtemel olarak değerlendirildi.

Raporda, 2. ZET polisi ile Fatih Dalgalı arasındaki benzerlik ve uyumlar yer alıyor.

Raporda, dosya kapsamındaki olay görüntülerinde yapılan incelemeler sonucu Elvan’ı yaralayan gaz kapsülünün 2. ZET polisi tarafından, saat 13.47.17’de gerçekleştirildiği belirtildi.

“Tanık polis, bilirkişi gibi dinleniyor”

Berkin Elvan’ın bugün yapılan son duruşması tanık polislerin ifadeleri ile başladı. İlk konuşan Ömer Faruk Göktaş adlı tanık polis, Dalgalı’yı tanımadığını, simaen de çıkaramadığını söyledi ve olayın gerçekleştiği Okmeydanı’nda hiç görev yapmadığını belirtti.

Göktaş, ZET silahlarıyla hedef alınarak atış yapılamayacağını, ancak tesadüfen hedefin vurulabileceğini söyledi. Göktaş o dönem hangi birlikte görev yaptığını hatırlamadığını söyleyince, Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay, Göktaş’ın sözlerine “Tanık polis bilirkişi gibi dinleniyor ve yorum yapıyor” diyerek tepki gösterdi.

Göktaş’ın ardından polis Serdar Doğan tanık olarak dinlendi. Doğan, o dönem özel harekat olarak görev yaptığını ve E-5 civarında çalıştığını anlattı. Okmeydanı civarında görev yapmadığını söyleyen Doğan, gaz fişeği kullanıp kullanmadığını hatırlamadığını belirtti.

Tanık polis Tekdemir: “Dosyadaki sayıyı kabartmak istiyorlar”

Doğan’ın ardından polis Mahir Pekdemir tanık olarak dinlendi. Pekdemir o dönem Zeytinburnu’nda görev yaptığını ve dosyaya neden tanık olarak eklendiğini bilmediğini söyledi.

Avukat Atalay’ın, “Neden sizi bu dosyaya eklemiş olabilirler?” sorusuna Tekdemir, “Dosyadaki sayıyı çoğaltmak istiyorlar” diyerek yanıt verdi.

Berkin’i vuran 2. ZET polisiyle Fatih Dalgalı arasındaki benzerlikler

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, olay esnasında o bölgede üç polis olduğu belirlendi ve bu polislerin atışları incelendi. İnceleme sonucu, Elvan’ı yaralayan gaz kapsülünün 2. ZET polisi tarafından ateşlendiği, polisin ZET silahını sağ omzunun üzerine alarak ve başını hafif sağa yatırarak hedef aldığı belirtildi. 2. ZET polisinin videolardan elde edilen görüntüleri iyileştirildi ve bu görüntülerle sanık polis Fatih Dalgalı’nın fotoğrafları karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucu 2. ZET polisinin sanık polis Fatih Dalgalı ile benzerlik ve uyumları incelendi ve bu incelemeye göre, Dalgalı’nın 2. ZET polisi olması kuvvetle muhtemel olarak değerlendirildi. Elvan ailesinin avukatları sanık polis Dalgalı için tutuklama talep etti.

Bir sonraki duruşma 27 Şubat’ta

Elvan ailesinin avukatları, bahsi geçen raporun ellerine aynı günün sabahı ulaştığını belirtti ve incelemek için kısa bir süre talep etti. Aynı şekilde sanık polis Dalgalı’nın avukatlarının da raporu incelemek için süre talep etmesi üzerine dava 27 Şubat 2018 tarihine ertelendi.

Duruşmanın ardından Elvan ailesi adına baba Sami Elvan bir basın açıklaması yaptı. Elvan, Berkin Elvan’ın cenazesine gelenlere soruşturma açıldığını hatırlattı ve oğlunun katilinin hâlâ serbest ve görevinin başında olduğuna dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.