Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski korumasına göre “El Chapo” kurbanını diri diri gömmüş

Tüm dünyanın dikkatle izlediği ABD’deki “El Chapo” davası duruşmalarında ortaya çıkan skandalların sonu gelmiyor. Duruşmalarda konuşan tanıklar kimi zaman rüşvet ağlarını ifşa ederek Meksika bürokrasisinin ne kadar çürümüş olduğunu, kimi zaman ise kan dondurucu cinayetleri ortaya çıkararak uyuşturucu kartellerinin zalimliğinin ne boyutlara ulaşabileceğini gösterdi. Dünkü duruşmada anlatılanlar ise ikinci türden.


“El Chapo” Joaquin Guzman’ın rüşvet, cinayet ve kaçakçılık yoluyla 14 milyar dolarlık servet biriktirdiğini öne süren ABD savcıları, devlet görevlilerinin ve aralarında Guzman’ın eski sevgilisi olduğunu söyleyen bir Meksikalı milletvekili de olmak üzere, uyuşturucu imparatorunun eski ortaklarının ifadesine başvurdu.

Guardian’ın haberine göre, Guzman’ın eski korumalarından biri, patronunun bir defasında diri diri gömerek olmak üzere üç ayrı cinayetine tanıklık ettiğini söyledi.

Brooklyn’de üç aydır devam eden davada böylece ilk defa Guzman’ın kendi elleriyle cinayet işlediği iddia edildi. Bundan önceki iddiaların hepsi Guzman’ın adamlarına atfedilmişti.

Eski bir Meksika Ordusu Özel Kuvvetler askeri olan Isaias Valdez Rios adındaki koruma, 2004 yılında Guzman dağlarda saklanırken onunla çalışmaya başladı. 2014’te ise tutuklanarak ABD adaletiyle işbirliği yapmayı kabul etti.

Valdez Rios’un anlattığına göre 2006 ya da 2007’de rakip kartelin üyelerinden biri önüne getirildiğinde, onu çoktan işkence edilmiş bulunca Guzman’ın keyfi kaçmış. Guzman adamı birkaç gün elinde tutup iki defa sorgulamış. Nihayetinde adamlarına bir mezar kazmalarını emretmiş ve adamı vurmuş.

Aynı dönemde bir ortağı Guzman’a, rakip Zetas kartelinden iki kişiyi getirmiş. Guzman onlara üç saat işkence ettikten sonra, adamlarına bir çukur kazıp ateş yakmalarını emretmiş. İkisini de başından vurduktan sonra cesetleri ateşe attırmış. Valdez Rios, Guzman’ın “Hiç kemik kalmayacak” dediğine tanıklık ediyor.

Guzman, para çaldığı iddiasıyla eski koruması Valdez Rios hakkında da ölüm emri vermiş, fakat emri sonra geri çekmiş.

Savcılar tanık ifadelerinin pazartesi bitmesini umuyor. Ondan sonra Guzman’ın avukatları kendi tanıklarını çağırabilecek.

Şimdiye dek davada neler öğrenildi?

Reuters’ın haberine göre, “El Chapo” ve eşiyle yazışmalarından birinde kızından bahsederek “Kiki’miz çok cesur. Ona benimle takılabilsin diye bir Kalaşnikof vereceğim” demiş.

Eski ortaklardan Alex Cifuentes’in anlattığına göre, Guzman’ın pek çok “eşi” varmış. Meksikalı eski Milletvekili Lucero Sanchez Lopez mahkemede jüri üyelerine Guzman’la aralarında romantik bir ilişki olduğunu söyledi. Guzman Sanchez’i esrar ticareti ve nakliyesi için kullanıyordu. Eski milletvekili konu hakkında “Bana güvenmesini istedim çünkü bana zarar verebileceğini düşündüm. Ona dair hislerim çok karışıktı. Bazen onu sevdim, bazen de sevmedim” dedi.

Yolsuzluk diz boyu

Guzman’ın yakın ortaklarından Ismael “El Mayo” Zambada’nın kardeşi Jesus Zambada, bazen milyonlarca dolar olmak üzere her seviyeden Meksikalı yetkiliye rüşvet verildiğini söyledi. Rüşvet aldığı iddia edilenlerin arasında, her gün Guzman’a polis faaliyetleri hakkında bilgi veren üst düzey polisler ve hatta eski Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto da bulunuyor.

F

Cinayet dosyası kabarık

Bir keresinde rakip kartel lideri elini sıkmayınca Guzman, adamın öldürülmesini emrederek kartele savaş açmış.

Meksikalı bir belediye başkanı, Guzman’dan “sorunlu” bir polis memurunun “ortadan kaldırılmasını” istemiş. Guzman da seçimlerin favori adayı olduğu için başkanın isteğini kabul etmiş.

Karteller arasındaki çatışmaları haberleştirdiği için bir gazeteci, Guzman’ın oğulları tarafından öldürülmüş.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.