Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Ekber Yıldırım: “Gıda fiyatlarında artışı engellemek için ilk olarak ithalat sarmalının kırılması gerekiyor”

Son dönemde başta gıda ürünleri olmak üzere yaşanan fiyat artışları tüketicilerin tepkisini çekiyor. Hükümet özellikle sebze fiyatlarındaki artışı düşürmek için depo baskınlarından zabıta denetimlerine kadar birçok yol deniyor. En son Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki soğan depolarına baskınlar düzenlenmişti. Fiyatları düşürmek için yapılan bu baskınlara rağmen soğanın fiyatı bugün hâlâ 6 TL.

Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugün Tarım Dünyası sitesi için yazdığı “Marketlere, Depolara Baskın ve Cezalarla Gıda Fiyatları Düşürülemez” başlıklı yazıyla gıda fiyatlarında yaşanan değişimi ele aldı.

Yıldırım yazısında, fiyat artışındaki ana sebep olarak gördüğü ithalat sarmalını şu cümlelerle açıkladı:

“Yakın zamanda, fiyatı arttı diye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla soğan depolarına baskınlar yapıldı. Baskınlar yapıldığında soğanın kilosu 5 lira civarındaydı. Baskınlardan korkan depo sahipleri elindeki soğanı piyasaya sürdü. Fiyatlar 15-20 kuruş geriledi. Sonra ne oldu? Bugün soğanın kilosu 6 liranın üzerinde. Yani baskınlar fiyatı düşürmedi. Çünkü, soğanın zaten depoda olması gerekiyordu. Yapılan baskınlar piyasaya arzı artırdı. Depolarda soğan azalınca fiyat daha da arttı. Çare olarak soğanın gümrük vergisi sıfırlanarak ithalat kapısı açıldı.

Soğan ithalatı nedeniyle bu yıl çiftçiler daha az ekim yaparsa kimse şaşırmasın. Zaten yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapamayan çiftçi için, ithalat baskısı üretimden kaçışı körükleyecektir. Üretim azalınca fiyat yükselecek ve daha çok ithalata ihtiyaç duyulacak.

Türkiye’nin öncelikle bu ithalat sarmalını kırması gerekiyor. Çiftçinin üretim yaparken satacağı ürünle hem yaşamını sürdüreceği hem de girdileri temin ederek üretimi sürdüreceği bir yapı sağlanmalı.”

Medyascope.tv’ye konuşan Ali Ekber Yıldırım, bugüne kadar gelinen süreçte hükümetin sadece fiyat odaklı politikalar uyguladığını, ancak fiyatın sadece bir sonuç olduğunu söyledi. Sorunun üretimden sofraya gelene kadar bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, ithalatın çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığının, sorunun çözümünde ilk olarak içine girilen ithalatın sarmalının kırılması gerektiğinin altını çizdi.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.