Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kitapta KDV oranlarının sıfırlandığı duyuruldu

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), yayınladığı açıklamayla 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların, KDV istisnası kapsamına alındığını duyurdu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“7161 Sayılı Kanun’la Katma Değer Kanunu’nun “İstisnalar”a ilişkin 13. Maddesine eklenen (n) bendi ile; “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi” KDV istisnası kapsamına alınmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan bu değişikliğe göre, 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren yayıncılar stoklarında bulunan veya yeni yayımlayacakları kitapların; dağıtımcılara ve kitapçılara yapılan toptan satışlarında veya e-ticaret ya da doğrudan yayınevinden KDV mükellefi olmayan gerçek kişilere perakende satışlarında KDV uygulamayacaklardır.

Bu çerçevede; “KDV Genel Uygulama Tebliği”nde KDV Kanunu 13/n Maddesinde öngörülen KDV istisnasının kapsamına ve bu istisnaya dayalı teslim ve iade işlemlerinin uygulanmasına ilişkin açıklayıcı ve tamamlayıcı düzenlemeler yapılması gerekecektir.

Her durumda, 1 Şubat 2019 Cuma günü itibarıyla yapılacak işlemlerde KDV istisnası uyarınca fatura veya perakende satış fişi düzenlenecektir.”

Toptancı ve perakendeciler için geçerli değil

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl ise yayınlanan açıklama üzerine kişisel blogunda bir yazı kaleme aldı.

“Kitapta KDV Kalktı Mı” başlığıyla yayınlanan yazıda Bingöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı sertifikasına sahip yayıncıların kitabı toptancılara, diğer satıcılara ya da tüketiciye satarken KDV istisnası uygulanacağını söyledi. Fakat aynı kitabı satmak için alan diğer kitap satıcılarının KDV’siz aldıkları kitabın fiyatına %8 KDV ilave edeceklerini ifade etti.

Türkiye Yayıncılar Birliği, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama daha yayınladı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.