Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’ın yıllar süren ekonomik krizi toplumun ruh sağlığını da vurdu: Depresyon ve intihar vakalarında patlama yaşanıyor

2008 yılındaki global ekonomik krizden etkilenen Yunanistan ekonomisinin krizden çıkmaya başlaması için aradan yaklaşık 10 yıl geçmesi gerekmişti. Ancak ekonomik kriz Yunan toplumunu sadece maddi olarak değil manevi olarak da derinden etkiledi. New York Times gazetesi yıllar süren ekonomik kriz ve kemer sıkma politikalarının Yunan halkının ruh sağlığını nasıl etkilediğini haberleştirdi.

Habere göre, kriz içerisinde bulunduğu dönemde ülkeye kredi veren diğer ülke ve kuruluşların empoze ettiği kemer sıkma politikaları, işten çıkarmalar, maaşlara getirilen kesintiler ve sağlık hizmetlerine yeterli kaynağın sağlanamaması sonucunda ülkedeki intihar ve depresyondaki insan sayısında büyük bir artış yaşanmış.

Avrupa Konseyi’nin insan haklarından sorumlu komiseri Dunja Mijatovic, ekonomik kriz nedeniyle ruh sağlığı bozulan insan sayısında artış yaşandığını söylerken, ülkedeki psikiyatri servisleri ve kliniklerde yoğun kalabalıkların oluştuğunu ve 2010-2015 arası dönemde intihar sayısının yüzde 40 oranında arttığının altını çiziyor.

Ruh sağlığı alanında çalışmalar yürüten bir kuruluş olan Klimaka’dan yapılan açıklamaya göre ise, kendilerinin acil çağrı merkezine arayan ve intihar etmek istediğini söyleyen insan sayısında yüzde 30 artış yaşanmış. Klimaka direktörü Kyriakos Katsadoros, “kendilerine ötenazi yapmamızı isteyen insanlar dahi var” diyor.

Yunanistan’daki intihar oranı diğer Avrupa ülkeleri ortalamasına kıyasla halen düşük ancak hızlı bir yükseliş trendinde. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son yayınladığı rakamlara göre Avrupa genelinde intihar vakası 100 bin kişiden 15’inde görülürken, Yunanistan’da bu rakam 100 binde 5. Ancak aynı rakamın 2010 yılında 100 binde 3.3 olduğu düşünüldüğünde artışın gerçek boyutu ortaya çıkıyor. En çok intihar vakasının grevlerin ve toplumsal protestoların zirveye ulaştığı 2015 yılında yaşanması da, konunun ekonomik krizle bağını yansıtıyor.

Bunun yanında; intihar vakalarının sayısı resmi olarak açıklanandan çok daha fazla olabilir. Zira Yunanistan’da Ortodoks Kilisesi’nin intihar eden kişilere defin hizmeti sağlamakta dini sebeplerden ötürü isteksiz davranması, birçok vakanın rapor edilmemesine sebep oluyor.

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, kasım ayında ruh sağlığı uzmanlarından oluşan bir komite kurup farkındalık kampanyası için hazırlıklarını tamamlasa da, ekonomik krizin halen süregelen etkileri nedeniyle ülkedeki sağlık kuruluşları, intihar ve depresyonla mücadelede etkin olmak için halen çok yetersiz kaynağa sahip.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.