Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya eski Başbakanı Necip Razak, 700 milyon dolarlık fonu kendi hesabına geçirmekle suçlanıyor

Malezya eski başbakanlarından Necip Razak’ın, “kamu fonundan zimmetine para geçirme, kara para aklama ve şantaj” gibi 40’a yakın suçlamayla yargılandığı “1MDB” yolsuzluğu davası salı günü başkent Kuala Lumpur’da başlayacak.

Tüm suçlamaları reddeden Razak, görevde bulunduğu sırada yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan ilk başbakan. İddialara göre, yolsuzluk sonucu ele geçirilen paralarla Leonardo Di Caprio, Paris Hilton ve Miranda Kerr gibi ünlü isimler Malezya’ya davet edilmiş, Picasso tabloları ve lüks yatlar satın alınmış. Uzmanlar, yaşanan skandalı dünyanın en büyük “kleptokrasi” vakası olarak nitelendiriyor.

Kamu kalkınma fonu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasında Razak’ın Kuala Lumpur’u bir finans merkezine dönüştürmek için 2009’da kurduğu, borç içindeki 1MDB fonundan 700 milyon dolar aldığı ileri sürülüyor. Necip’in fona bağlı aracı kurum, banka ve kuruluşlar aracılığıyla kişisel banka hesaplarına milyonlarca dolar transfer ettiği iddia ediliyor. İddiaların kamuoyuna yansımasının ardından halk, Necip’in yargılanması için gösteriler düzenlemişti.

Başsavcılık, Razak’ın şahsi hesaplarındaki paraların Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu doğrulamasıyla Razak yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.

Razak hakkındaki soruşturma, 6 Mayıs 2018’teki genel seçimleri eski Başbakan Mahathir Muhammed önderliğindeki muhalefet koalisyonuna karşı kaybedip görevden ayrılmasının ardından tekrar başlatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.