Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tanıklar, IŞİD lideri Bağdadi’ye karşı darbe girişimini anlattı

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’ye karşı darbe girişimine dair yeni detaylar ortaya çıktı. Tanıklar, iki gün süren çatışmaların sonunda darbeci yabancı savaşçıların Bağdadi’nin korumaları tarafından kuşatılıp infaz edildiğini iddia ediyor.

Guardian gazetesi muhabirleri, IŞİD’in elindeki son köy olan Bağuz’a gidip çatışmaların tanıklarıyla konuştu. Tanıklardan biri çatışmaların, istihbarat görevlilerinin tahmin ettiğinden üç ay önce, geçen eylül ayında Bağuz yakınlarındaki Keşma adlı köyde geçtiğini anlattı.

53 yaşındaki Cuma Hamdi Hamdan, “Onu gözlerimle gördüm,” diyor, “Keşma’daydı ve kafirler onu ele geçirmeye çalıştılar. Çatışma çok şiddetliydi, evler arasında tüneller kazmışlardı. Çoğu Tunusluydu, çok sayıda insan hayatını kaybetti.”

Bağuz eteklerindeki yıkık binalar.

Hamdan, Bağdadi’nin çatışmalardan sonra Bağuz’a göçtüğünü söyledi. Hamdan’ın söylediklerini doğrulayan üst düzey yetkililer, IŞİD halifesinin hâlâ ocak ayı başlarında kaçtığı çölde olduğunu tahmin ediyor.

Kürtlerin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) üst düzey yetkililerinden biri, aralarında Faslı ve Cezayirlilerin de olduğu IŞİD’li yabancı savaşların çatışmaya katıldığını söyledi: “Çatışmalar çok şiddetliydi, kaybedenler affedilmedi.”

Hamdan, Bağdadi ve korumalarının kaçmadan önce bölgede yaklaşık altı ay kadar kaldığını belirtti: “Dikkat çekmemeye çalıştı ve kasaba içinde pek görünmedi fakat hepimiz onun burada olduğunu biliyorduk. Kırmızı, eski bir Opel kullanıyordu.”

Darbecilerin elebaşı Ebu Muaz El Cezayri’nin başına ödül koyan IŞİD’in, pazarlıkta kullanmak için Britanyalı gazeteci John Cantlie dahil olmak üzere elinde Batılı rehineler bulundurduğuna inanılıyor. Bağuz sakinlerine göre bu rehineler, kasabanın dışındaki mağaralarda tutuluyor.

SDG’li bir savaşçı Bağuz yakınlarında.

Batılı özel kuvvetler Bağuz’u havan ateşine tutuyor. İşaretleme dumanları bırakan savaş uçakları da zaman zaman bölgeye bomba yağdırıyor. SDG’liler IŞİD’in insansız hava araçlarından bıktıklarını, mümkün olduğunca sokağa çıkmadıklarını söylüyor: “Bağuz’dan ayrılmamak konusunda çok kararlılar. Dün iki evi ellerinden aldık, fakat gece onları geri aldılar.”

SDG’liler bir evin terasında.

Kayıplar arttıkça IŞİD, kendinden önceki radikal İslamcı grupların yöntemlerine başvurarak düşük yoğunluklu saldırılarla kasaba ve şehirleri terörize etmeye odaklanıyor. Geçen cuma gecesi 10 kadar IŞİD’li motosikletlerle bir ABD üssüne saldırdı.

SDG’liler IŞİD’in gerilla taktiklerini iyi bildiğini ve bilhassa kendi arazilerine çekildiklerinde IŞİD üyeleriyle savaşmanın epey zorlaştığını söylüyor: “Yerel düzeyde bir istihbarat savaşı lazım. Kolay olmayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.