Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömür boyu Cumhurbaşkanlığı: Mısır’da Sisi’nin 2034’e kadar görevde kalmasını sağlayan Anayasa değişikliği

Mısır’da Parlamento, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin 2034’e kadar görevde kalmasının yolunu açan Anayasa değişikliği talebine olumlu yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığının görev süresi ve yetkileri ile ilgili düzenleme Parlamento’da yer alan Sisi destekçileri tarafından gündeme getirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi

Bunun ardından 14 Şubat günü yapılan Anayasa değişikliği oylamasında 596 milletvekilinden 485’i bu teklifi destekledi. Buna göre, Cumhurbaşkanının görevde kalma süresi dört yıldan altı yıla çıkarıldı. Ayrıca Cumhurbaşkanına iki dönem daha görevde kalma yetkisi tanındı. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanının Parlamento karşısında sahip olduğu yetkiler de artırıldı.

Bu revizyonlarla birlikte Hüsnü Mübarek sonrası oluşturulan 2014 Anayasası’nın lafzı ve Tahrir Meydanı’nda Hüsnü Mübarek’in yönetimine karşı ayaklananların talepleri tamamıyla altüst olmuş olacak. Bu Anayasa değişikliği Parlamento tarafından halka referandum yoluyla da sorulabilir. Eğer Parlamento bu yolu tercih ederse, Mayıs ayında Ramazan başlamadan referandumun yapılması gerekiyor. Çünkü bu tekliften sonra Parlamento’nun 60 gün içinde değişikliğe son halini vermesi gerekiyor.

Sisi’nin destekçileri uzun zamandır Cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılmasını savunuyordu. Destekçiler, yetkileri artırılmış Cumhurbaşkanının Mısır’ın istikrarı ve ekonomik gelişimi için elzem olduğunu iddia ediyordu. Bunun olmaması durumunda, Müslüman Kardeşler‘in geri gelebileceği tehdidinde bulunuyorlardı.

Ancak bu değişikliğe karşı çıkanlar Sisi’nin giderek otoriter bir diktatörlük kurduğunu belirtiyor. Siyaset bilimci Mustafa Kamil ise “Sisi işlediği insan hakları suçlarından dolayı yargı önüne çıkmaktan korktuğundan ötürü, yaşarken görevi bırakmak istemiyor” dedi.

Adını vermek istemeyen Batılı bir diplomat ise, bu revizyonlar karşısında Batı’dan Sisi’ye hiç bir tepki gelmeyeceğini çünkü Beyaz Saray ve birçok Avrupa hükümetinin gözünde Sisi’nin terörizm ve yasa dışı göç karşısında çok iyi bir müttefik olduğunu belirtti.

Birçok uzman Anayasa değişikliği ile yapılanın bir yetki toplaşması olduğunun altını çiziyor. Bu revizyon ayrıca Sisi’ye yüksek yargı üyelerini atama hakkı da tanıyor. Ayrıca Mısır Ordusu’na Anayasa’da “Devlet’in, Demokrasinin ve Anayasa’nın koruyucusu” statüsü de veriliyor. Uzmanlar, böylesi bir maddenin Mısır’da ileride yeni darbelere kapı açabileceğini ifade ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.