Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi: (19–24 Şubat 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta konserden sergiye, panelden tiyatroya ve müzikale birçok etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

19 Şubat 2019 – Salı

SÖYLEŞİ: YENİ MEDYA VE YAYINCILIK

Yer: Akbank Sanat, Beyoğlu
Saat: 18.30-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Yayıncılık, yeni medya ile nasıl bir değişim sürecine girdi? Yeni nesil yayıncılarla geleneksel yayıncılar arasında nasıl bir ilişki var? Gazete, radyo ve televizyon bu sürece adapte olabilir mi? Akbank Sanat’ın yeni medyaya dair düzenlediği söyleşi serisinin bu haftaki konuğu Onedio.com kurucusu Kaan Kayabalı.

ATÖLYE: TÜRKİYE’DE ELİTLER VE KUTUPLAŞMA

Yer: Boğaziçi Üniversitesi, Etiler
Saat: 15.00-17.00
Katılım lisansüstü öğrencilere açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmanız yeterli.

Neden Gitmeli?

Toplumsal kutuplaşma krizlerinde öne çıkan bir çözüm yolu da elitler arası konsensüstür. Peki ya elitler de bu kutuplaşmaya katılırsa? Bu sorunun cevabını, Evren Balta ve Senem Aydın Düzgit, bu hafta salı günü Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü’nün (İstanpol) karşılaştırmalı siyaset atölyesinde verecek.

20 Şubat 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

KONFERANS: ALİ NESİN İLE OLASILIK, RASTGELELİK VE MATEMATİK FELSEFESİ

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu
Saat: 18.30-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Herkesin bildiği basit bir tahmin oyunu olan yazı-tura, matematiği açıklayabilir mi? Bilim Akademisi’nin bu hafta çarşamba günü düzenlediği konferansta Ali Nesin, yazı-tura oyunundan yola çıkarak matematiğin temellerine ve felsefesine değinecek. Kaçıranlar için konferansın videosu bu hafta içinde Bilim Akademisi YouTube kanalından da yayınlanacak.

FİLM: SİBEL (ÖN GÖSTERİM)

Yer: Beyoğlu Sineması, Beyoğlu
Saat: 21.30-23.30
Fiyat: 18 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Yönetmen koltuğunda Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci’nin oturduğu, başrolünü Damla Sönmez’in üstlendiği Sibel filmi; Karadeniz’in ücra bir köyünde yaşayan 25 yaşında bir kadının hikayesini anlatıyor. Çocukluğunda geçirdiği hastalık sebebiyle konuşamayan ve insanlarla ıslık diliyle anlaşan Sibel’in hayatı tarla, orman ve ev arasında geçer. Köyde kendini yalnız ve dışlanmış hisseden genç kadın, gizemli bir kurdun peşindeyken, bir gün ormanda saklanan bir yabancıyla karşılaşır ve içinde gizlenen gücü fark eder. Beyoğlu Sineması’nda ön gösterimi yapılacak filmi, film ekibiyle birlikte izleyebilirsiniz.

21 Şubat 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

PERFORMANS: TİTREDİ PERDE, SARSILDI EKRAN

Yer: DEPO, Tophane
Saat: 20.30-22.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Berlinli sanatçı ikilisi Birgit Auf der Lauer & Caspar Pauli, bu performanslarında Gölge Oyunu ve Karagöz Tiyatrosu’nun çok katmanlı evrenini irdeliyor. Geç dönem Osmanlı Karagöz gösterilerinde öne çıkan kültürel çeşitlilik ve kimlik mücadelesi meselelerinin gelişimini araştıran sanatçılar, Depo’daki performanslarında Karagöz’deki “hayal” kavramını takip ediyor ve tarihî bir Karagöz koleksiyonunun koreografisini aynı dönem Alman İmparatorluğu’ndan metinlerle radikal bir şekilde karşı karşıya getirerek, perdedeki gölge illüzyonunu ırk ve ulus sanrılarıyla ilişkilendiriyor.

MÜZİKAL: DAMDAKİ KEMANCI

Yer: Zorlu PSM 
Saat: 20.30-22.00
Fiyat: 120 TL & 40 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Bu müzikalde olaylar; Rusya’da, 1905 yılının buhranlı Çarlık döneminde, gelenek ve devrim arasına sıkışmış küçük bir köy olan Anatevka’da geçiyor. Kişisel ve siyasal çatışmalar, hem Sütçü Tevye ve ailesini hem de köyün yerlilerini derinden etkiliyor. İzleyicileri yoğun duygulara sürükleyen bu durumlar, Sholem Aleichem’in esere ilham veren öykülerindeki gibi esprili bir dille anlatılıyor. Damdaki Kemancı, Broadway’de ilk kez 1964 yılında sahneye kondu ve aralıksız 8 yıl boyunca, 3.300 kez perde açtı, 1971 yılında ise çekilen filmiyle sinema tarihine de adını yazdırdı.

22 Şubat 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

PANEL: MUHAFAZA ETMEKTEN EĞİTİME – TANIKLIK ÜZERİNE ÇALIŞMAK

Yer: Hrant Dink Vakfı, Harbiye
Saat: 18.30-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Hrant Dink Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek panelde Shoah Vakfı Görsel Tarih ve Eğitim Enstitüsü’nden gelen uzmanlar, vakfın tarihi arka planıyla ilgili bilgiler verecek; Görsel Tarih Arşivi, IWitness Eğitim Platformu ve güncel yenilikçi programlar kapsamında yürüttükleri çalışmaları paylaşacaklar. Konuşma dilinin İngilizce olacağını belirtelim.

SERGİ AÇILIŞI: GAMES AND POLITICS / OYUN VE POLİTİKA

Yer: Studio-X, Beyoğlu
Saat: 19.00-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Bir bilgisayar oyunu yalnızca bir oyun mudur? Goethe-Institut’un Karlsruhe Sanat ve Medya Merkezi (ZKM) işbirliği ile geliştirdiği gezici sergi Games and Politics, bilgisayar oyunlarının politik potansiyellerini oyun diliyle nasıl geliştirdiklerini inceliyor. Güncel toplumsal sorunları işleyen 16’sı aktif şekilde deneyimlenebilecek 18 bilgisayar oyununun yer aldığı bu interaktif sergi, politik anlamda iddialı bilgisayar oyunları üzerinden, kategorinin olanaklarını ve sınırlarını araştırıyor; bir yandan da eğlence endüstrisi içinde muhalif bir duruş yansıtıyor.

23 Şubat 2019 – Cumartesi

KONSER: HEY! DOUGLAS

Yer: Babylon, Bomontiada
Saat: 21.30-00.00
Fiyat: 65 TL & 50 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Türk müziğini disko ritimleriyle yeniden harmanlayan Hey! Douglas, “License to Dance” serisi kapsamında 23 Şubat Cumartesi gecesi Babylon’da.

TİYATRO: BALANS

Yer: Kumbaracı50, Beyoğlu
Saat: 20.30-21.45
Fiyat: 50 TL & 35 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Bir oto tamirhanesi. Enişte, kayınço, çırak, abla. Biraz patates kızartması, biraz da köfte ve belki de fonda bir Hitchcock filmi. Şermola Performans’ın Balans oyunu; riyakârlığın, bireysel ilişkiler ve çıkarlar çemberinde nasıl normalleştiğinin hikayesini anlatıyor. Eğreti çıkarlar doğrultusunda kurulan dengeleri, gittikçe karaktersizleşen bireyi ve aile yapısını irdeleyen bu oyunun yönetmeniyle Medyascope’ta yaptığımız söyleşiyi buradan izleyebilirsiniz.

24 Şubat 2019 – Pazar

ETKİNLİK: HAYDARPAŞA’DA BİR GAR #2

Yer: Arkaoda, Kadıköy
Saat: 21.00-00.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Trenlerin kalktığı, vapurların yanaştığı ve etrafında uçan yüzlerce martının harika bir senfoni yarattığı Haydarpaşa Garı, bir toplu taşıma kompleksinin yanında akustik çehresi ve geçmişten günümüze şehrin ses manzarasına katkılarıyla da yokluğunu hissettiriyor. Istanbul Soundscape Project Haydarpaşa’da Bir Gar’ın ikinci etkinliğinde, kent yaşamında duyabileceğimiz seslerin yanında, Haydarpaşa Garı ile anılabilecek “ayrılık, kavuşma, başlangıç, bitiş, yolculuk ve İstanbul” bağlamlarıyla üretilen eserlerle, senelerdir duymadığınız tren düdüklerine ve gar etrafındaki doğal hayatın seslerine kulak misafiri olabilirsiniz.

TİYATRO: FOTOĞRAF 51

Yer: Craft Tiyatro, Kadıköy
Saat: 20.30-02:30
Fiyat: 80 TL & 60 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Bilim her ne kadar kesin değerler üzerine kurulu olsa da, onu yapan kişilerin seçimlerinden, yeteneklerinden, karakterlerinden, korkularından ve hatta aşklarından bağımsız düşünülemez. Fotoğraf 51 oyunu; DNA, X-ışınları, fosfatlar ve hırslı bir yarışın ortasında “yaşamın sırrını” bulmaya çalışan bir grup bilim insanını anlatıyor. Bunu yaparken de insanı, kusurlu kılan özellikleriyle denklemin bir parçası haline getiriyor.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.