Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özgür Gündem nöbetçi genel yayın yönetmenlerine 14,5 yıla kadar hapis cezası istendi

Özgür Gündem gazetesine yönelik baskıya dikkat çekmek için başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan Sınır Tanımayan Gazeteciler’den Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve yazar Ahmet Nesin’in 14,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Kampanyaya katılan Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, terör örgütü propagandası yapma suçlarından toplamda 14,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Mütalaa usul ve yasaya aykırı”

Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüboğlu da söz alarak mütalaanın usul ve yasaya aykırı olduğunu söyledi. Mütalaanın hangi nedenle suçladığının ve cezalandırma talep ettiğinin açık olmadığını söyleyen Eyüboğlu, mütalaanın savcılığa iade edilmesini talep etti. Avukat Özcan Kılıç da mütalaaya göre müvekkillerinin genel yayın yönetmeni olarak kabul edildiğini söyledi ve gazeteyle sözleşmelerinin olup olmadığının araştırılmasını istedi. Mahkeme ise bu talepleri reddetti. Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’e esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme, bir sonraki duruşmanın 15 Nisan’da yapılmasına karar verdi. 

Önderoğlu, Fincancı ve Nesin, kampanyaya katıldıkları için 20 Haziran 2016’da ifade vermeleri için savcılığa çağrılmıştı. Savcı Eşref Durmuş, ifadeleri aldıktan sonra Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’i tutuklanmaları talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliğine sevk etmiş, Hâkimlik de örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklama kararı vermişti. Önderoğlu, Fincancı ve Nesin, 10 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.