Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi’nden hak savunucuları için “belgeleme” rehberi

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, hak savunuculuğu alanında uluslararası standartların oluşması için çalışan Every Casualty Worlwide’ın “Çatışma Kayıplarını Belgeleme Standartları”nı Türkçeye kazandırdı. Merkez, aynı konuda bir de mini video serisi hazırladı.

Çatışma Kayıplarını Belgeleme Standartları

Londra merkezli bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan Every Casualty Worlwide, silahlı şiddet olaylarında yaşanan kayıpların hızlı bir şekilde kayda geçirilmesi, doğru bir şekilde kimliklendirilmesi ve kamusal olarak tanınması ilkesini desteklemek amacıyla uluslararası standartların oluşturulması konusunda çalışan uzman bir kuruluş.

“Çatışma Kayıplarını Belgeleme Standartları” da kurumun taslak olarak hazırladığı, dünyanın farklı bölgelerindeki uygulayıcılarla tartışarak son halini verdiği bir çalışma. 76 sayfalık rehberde, silahlı şiddet olaylarında yaşanan insan kayıplarını kayıt altına alırken izlenmesi gereken standartlar ve bu standartların farklı çalışmalara uyarlanabilirliği tartışılıyor.

Hafıza Merkezi’nden mini video serisi

Merkez, kaynak kitapçığın yanı sıra, hak savunucuları için “temel belgeleme ilkelerini, yöntem ve kurallarını, hukuki belgeleme alanının temel bilgilerini” içeren belgeleme video serisini YouTube kanallarından yayınladı. Belgeleme faaliyetlerinin temel konularına ve sorun alanlarına değinilen videolar, daha derin ve nitelikli tartışmalar için bir başlangıç noktası olma niteliği taşıyor.

Bu videolarda belgeleme konularını, Hafıza Merkezi Danışmanı, avukat ve akademisyen Özgür Sevgi Göral, Hafıza Çalışmaları Programı Yöneticisi Gamze Hızlı, aynı programda çalışan Özlem Kaya, Hukuk Çalışmaları Programı Yöneticisi avukat Emel Ataktürk, aynı programdan avukat Melis Gebeş ve avukat Özlem Zıngıl anlatıyor.

Her biri 10-20 dakikadan oluşan toplam sekiz videonun başlıkları ise şöyle:

* Bir Mücadele Alanı Olarak “Hakikat”: Tanıklık, Belgeleme ve Telafi

* Belgeleme Çalışmalarının Bağlamı: Sınırlar, Kullanımlar ve Tartışmalar

* Öncesi ve Sonrasıyla “Sahaya Çıkmak”

* Veriyi İşlemek: Kaydetme, Tasnif Etme, Doğrulama

* “Arşiv Humması”: Veriyi Arşivlemenin Farklı Yolları

* Yargı Alanını Zorlamak: Hukuksal Belgeleme

* Belgelemenin Sınırını Hukukla Çizmek: Tanımlar, Kavramlar, Sınıflandırmalar

* Hukuksal Belgeleme: Uygulama Çalışması

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.