Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Edebiyat eleştirmeni ve düşünür Jean Starobinski 98 yaşında hayatını kaybetti

Eserleri Türkçeye “Eleştirel İlişki”, “Özgürlüğün İcadı 1700-1789 ve Aklın Amblemleri” ve “Aynada Melankoli” isimleriyle çevrilmiş İsviçreli edebiyat eleştirmeni ve düşünür Jean Starobinski 98 yaşında hayata veda etti.

Starobinski 17 Kasım 1920’de Cenevre’de, Leh Yahudisi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Hekim anne ve babası gibi tıp eğitimi alan Starobinski, 1954’te oftalmolog (göz hastalıkları uzmanı) Jacqueline Sirman ile evlendi. Üç çocuk sahibi olan Starobinski, İsviçre’nin Morges kentinde hayatını kaybetti. 

Edebiyat ve tıp doktoru

Collège de Genève’de geçen gençlik yıllarından sonra edebiyat ve tıp fakültelerinde okuyan Starobinski, iki alanda da doktora sahibiydi. Starobinski, tıp alanında önce Cenevre’de; ardından ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde çalıştı. 1957’de İsviçre’ye döndükten sonra sadece edebî tahlile yöneldi. 

Starobinski, 1958-1985 yılları arasında Cenevre’de Fikir Tarihi ve Fransız Edebiyatı hocası oldu, 1987-1992 yılları arasında davet edildiği Paris’teki Collège de France’ta ders verdi, 1992-1993 yılları arasında Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde Fransız Edebiyatı hocalığı yaptı. Montaigne, Rousseau ve Diderot gibi felsefe ve edebiyat tarihinin büyük isimleri üzerine araştırma ve derlemelere yönelen Starobinski; terapötik (tedaviye ait) donanımı ve eleştiri yaklaşımıyla melankoli, özgürlük ve insan ruhu üzerine eserler vermişti. 

Fransız düşünce ve edebî tarihi üzerine dilimize çevrilmemiş pek çok eseri bulunan Starobinski, Stendhal antolojisi hazırlamış, Kafka’nın “Ceza Sömürgesi”ni anadiline tercüme etmiş, müzik ve görsel sanatlar üzerine kitaplar hazırlamıştı. Starobinski’nin yalnızca üç eseri Türkçeye çevrildi: “Eleştirel İlişki” (YKY), “Özgürlüğün İcadı 1700-1789 ve Aklın Amblemleri” (Metis) ve “Aynada Melankoli” (Dost). 

Starobinski, 2010 yılında 40.000 eserden oluşan kitaplığını İsviçre Millî Kütüphanesi’ne bağışlamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.