Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Bankası: “Sadece 6 ülke kadın ve erkeklere eşit ekonomik hak tanıyor”

Dünya Bankası, on yıllık verilerle oluşturduğu “Kadınlar, İş Dünyası ve Hukuk” adlı raporu yayımladı. Küresel düzeyde kadınların erkeklerle aynı ekonomik haklara sahip olma oranı yüzde 75 iken, Türkiye 187 ülke arasında 85. sırada yer aldı. Ekonomik yasal haklarda eşitliği yüzde yüz sağlayabilen ülkeler ise Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç oldu. 

Rapor, cinsiyet eşitsizliğini ölçerken pek çok kritere bakıyor: Bir kadın, erkek gibi nerede yaşamak istediğini seçebiliyor mu? İstihdamda cinsel tacizle ilgili düzenleme var mı? Eşit işe eşit ücreti öngören kurallar var mı? Kadınlar da erkekler gibi tehlikeli, zorlayıcı veya ahlaki açıdan uygun bulunmayan işlerde çalışabilir mi? Evli bir kadının yasal olarak eşine itaat etme sorumluluğu var mı? Aile içi şiddetle ilgili özel düzenleme bulunuyor mu? Kanunlar ev içi emeği koruyor mu? 

Türkiye, seyahat özgürlüğü ve varlık yönetimi alanlarında tam puan alırken eşit maaş, emeklilik ve iş yönetimi alanlarında düşük puan aldı.  

ABD yüzde 85 ile ilk 50 ülke arasına giremezken listenin son sıralarında Ortadoğu ülkeleri yer aldı. Kadınların araba kullanmasının yasak olduğu Suudi Arabistan yüzde 25 ile sonuncu oldu. 

Rapor ayrıca, cinsiyet eşitliğini artıran olumlu yasal reformların da yapıldığını belirtti. 33 ülke babalık izni uygulamasını getirirken 47’si de aile içi şiddete karşı yasalar çıkarttı. 

Dünya Bankası Başkanı Kristalina Georgieva raporla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “25 yaşında iş hayatına atılan kadınların aldığı kararlar ekonomik güvenlikleri, iş-yaşam dengeleri için çok önemli. Bu zorlu dönemde çok sayıda hukuki düzenleme ve yönetmelik, kadınların bir iş kurarak iş gücüne katılmasını engelliyor. Ayrımcılık, ekonomik kapsayıcılık ve iş gücünde yer almada uzun süren olumsuz etkilere yol açıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.