Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fukuşima’daki yasak bölgede nükleer felaketten sonra ilk kez sörf dükkanı açıldı

Murohara Surfboards adlı sörf tahtası dükkanının açılışı, nükleer felaket öncesinde sörfçülük merkezi olan Fukuşima’yı yeniden canlandırma girişimlerinin bir parçası.

The Guardian’a konuşan dükkan sahibi Shinji Murohara “Burada büyümüş biri olarak sörf kıyafetlerimi giyip denize giremeyeceğimin bilinciyle denize bakmak zorunda kalmak çok zordu” diyor.

11 Mart 2011’de meydana gelen deprem ve tsunami sonrası Fukuşima Daiiçi nükleer santralinde yaşanan felakette 19,000 kişi hayatını kaybetmişti. Murohara’nın sörf tahtası dükkanını açtığı Odaka, felaket sonrasında yasak ilan edilen 20 kilometrelik alanın içinde yer alıyor.

Murohara’nın anlattığına göre sörfçüler, Odaka’da tehlike geçtikten sonra dahi sörf yapmaya başlamak için çekinmişler; zira dalgaların altında kalan binlerce kişinin anısına saygısızlık etmek istememişler. Ancak felaketten üç yıl sonra düzenlenen bir Budist seremonisiyle hayatını kaybedenlerin ruhlarını istirahate uğurladıktan sonra bu çekincelerini aşmışlar.

Düzenli olarak sörf yapan Fukuşima Üniversitesi profesörü Hideki Okumoto, tekrar sörf yapmaya başlamalarıyla ilgili şunları söylüyor: “Şehir yönetimi her ay kumu ve deniz suyunu test ediyor, biz de kendi düzenli testlerimizi yapıyoruz. Radyasyon, felaket öncesi düzeye çoktan döndü. Dışarıdan gelenlerin Fukuşima’da sörf yapmakla ilgili çekince duymasını anlayabiliyorum, fakat biz bilimsel kanıtlara inanmayı tercih ediyoruz. Başka ne yapabiliriz ki?”

Japonya’nın farklı yerlerinden sörfçülerin dayanışma için Fukuşima’da düzenlenen etkinliklere katılmasından hareketle Murohara ve Okumoto da, nükleer felaket sonrası ölen sörf turizmini canlandırmaya karar vermiş. Sörfçülerin uğrak noktası Kitaizumi plajında bu yaz çocuklara yönelik bir turnuva düzenliyorlar.

Aynı zamanda Fukuşima’daki sörf federasyonunun da başkanı olan Murohara, “Felaketten sonra doğan çocuklar bugün sekiz yaşında ve kendi şehirlerinde denize girebilmek için bu kadar süre beklemeleri gerekti” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.