Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da binlerce insan yeni internet yasasını protesto etti

Rusya’da binlerce kişi internete getirilecek kısıtlamaları protesto etmek için sokağa çıktı. Hükümet ise yeni internet yasasının yabancı internet sağlayıcılara bağımlılığı azaltacağını iddia ediyor.

BBC’nin haberine göre, meclisin geçen ay tartışmalı internet yasasını kabul etmesiyle Moskova ve diğer iki şehirde protesto çağrıları yapılmıştı. Dün Moskova’da gerçekleştirilen protestoya binlerce kişi katıldı.

Hükümet ise Rusya internet sisteminin dünyanın geri kalanından izole edilmesine müsaade eden “dijital egemenlik” yasasının siber güvenliği artıracağını savunmuştu. Fakat muhalifler yasanın asıl amacının sansürü artırıp muhalefeti bastırmak olduğunu söylüyor.

Muhalefet, Moskova’daki protestolarda birkaç kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Rusya son yıllarda internet yasalarını sıkılaştırdı. Geçen perşembe günü mecliste resmi makamlara “saygısızlık etmeyi” ve hükümetin sahte addettiği haberleri dolaşıma sokmayı” yasaklayan iki yasa kabul edildi.

Geçen yıl da insanlar mesajlaşma uygulaması Telegram’ın yasaklanmasını protesto etmek için sokağa çıkmıştı. Ulusal istihbarat ise Telegram’ın “Rusya’daki uluslararası terörist örgütlerce kullanıldığını” savunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.