Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Perakende satışlarda daralma devam ediyor: Yüzde 6,7

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2019 Perakende Satış Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre perakende satış hacmi, Ocak 2018’e göre yüzde 6,7 oranında azaldı. 

Perakende satış hacmi, bir önceki ay olan Aralık 2018’de de Aralık 2017’ye göre yüzde 9,2 oranında azalmıştı.

Ocak 2019’da gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 10,3, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 2,8 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise Ocak 2019’da, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 arttı.  Bu oran Aralık 2018’de, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,6’ydı.

Perakende cirodaki artış hem perakende fiyatlarındaki yüksek zamma işaret ediyor hem de Ocak 2019 perakende satış hacminde Aralık 2018’e göre gelişen azalmayı açıklıyor. Yüzde 9,2’den yüzde 6,7’ye gerileme, yüksek zamlar nedeni ile alışverişin gerilediğini gösteriyor.

TÜİK verileri incelendiğinde, perakende satış hacmindeki en yüksek yıllık gerilemenin ise yüzde 23,4 oranı ile “elektrikli eşya ve mobilya”da olduğu görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.