Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın Kocaeli Mitingi’nden izlenimler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Kocaeli mitinginde yine muhalefete yüklendi. Kılıçdaroğlu’nu Neo-nazi ağzıyla beyanat vermekle suçladı. Meral Akşener’e “İttifakın tavşan ortağı”, Sezai Temelli’ye ise “Ne idüğü belirsiz” dedi.

Kocaeli’nde, eski adıyla Perşembe Pazarı yeni adıyla Milli İrade Meydanı’nındayız. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 16.30’da miting yapacak. Meydanda AKP bayrakları olmasa alanı yavaş yavaş dolduran kalabalığı mitinge hazırlamak için çalınan müziklerden bir MHP mitingine gelmiş hissine kapılıyorsunuz. Sözleri, kuşatılmış bir ülkeden bahseden, devleti kutsayan, milliyetçi hassasiyetleri okşayan şarkılara alanı dolduranlar bayrak sallayarak eşlik ediyor. Alandakileri esas coşturan şarkı ise “Dombra” oluyor. AKP, Dombra’yı aşan bir müzik henüz bulabilmiş değil. Alan çok büyük bu nedenle kürsü alanın biraz daha ortasına yakın kurulmuş.

“Eski mitingler daha kalabalıktı”

Saatler 16’yı gösterdiğinde alan hâlâ dolmamıştı. E-5 tarafından ellerinde Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) flamaları ve şapkalarıyla akın akın gelen çevre il ve ilçelerdeki TÜGVA yurtlarında kalan öğrenciler alandaki boşlukları ciddi anlamda doldurdu.

Kocaeli AKP’nin kalesi

Kocaeli kelimenin tam anlamıyla AKP’nin kalesi. Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra 13 ilçe belediyesinin tamamı AKP tarafından yönetiliyor. Kocaeli’nde Cumhur İttifakı’nın 2018 Genel Seçimlerindeki oy oranı yüzde 60. Sohbet ettiğimiz yerel bir gazeteci AKP’nin Kocaeli’nde daha kalabalık mitinglere imza attığını, 13 belediyenin ciddi bir kalabalık taşımasına rağmen alanın ancak dolabildiğini söyledi. Yerel gazeteciye göre Kocaeli’nde büyükşehirde AKP yine favori ancak merkez ilçe olan İzmit’te AKP pek rahat değilmiş.

“Bizimkisi bir aşk hikayesi”

Miting 50 dakika gecikmeyle başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahneye Kayahan’ın “Bizimkisi bir aşk hikayesi” şarkısıyla girdi. Erdoğan, önce şarkının bilinen sözlerine eşlik etti ardından da şarkının üzerine kendi için yazılan sözleri söyledi. Dombra’dan sonra kitleyi yakalayan ikinci şarkı bu oldu. Gün içindeki üçüncü miting olunca Erdoğan konuşmasını kısa kesti, 45 dakika konuştu. Erdoğan’ın konuşmasının ilk bölümünü muhalefete yüklenme ve suçlama, ikinci bölümünü ise icraatlar oluşturdu.

Yeni Zelanda katliamı görüntüleri yine izletildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitinge 31 Mart’ta kendilerine verilecek oyun Müslüman düşmanlarına ve Bizans artıklarına okkalı bir Osmanlı tokadı olacağını söyleyerek başladı ve sözü Yeni Zelanda katliamına getirdi. Katliam görüntüleri sahnenin yanındaki ekrandan yayınlandı. Videonun hemen ardından ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir TV programında El Kaide ve IŞİD eylemlerini kastederek söylediği “İslam dünyasından kaynaklanan terör” cümlesi yayınlandı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerini “Neo-nazilerin ağzıyla beyanat” olarak niteledi. Erdoğan en çok Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklense de diğer muhalefet de payına düşeni aldı. Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e “ittifakın tavşan ortağı” HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’ye ise “Ne idüğü belirsiz” dedi. Erdoğan Saadet Partilileri ise “Neyle mücadele ettiğimizi bilmiyorlar” diyerek eleştirdi.

“Hep aynı şeyleri söylüyor”

Mitingi izlediğimiz yerde çevre ilçelerden gelen AKP yöneticileri vardı. Miting alanının dışında yüksekçe bir kafeydi burası. Erdoğan’ın konuşmasının onuncu dakikasından sonra masalar tekrar sohbete başladı. Bir süre sonra da masalardan birinden “Reis iyi konuşuyor da hep aynı şeyleri söylüyor, biraz değiştirse daha iyi olur sanki” sözlerini duyduk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.