Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya arasındaki “mini” kriz çözülüyor

Christchurch’te 50 Müslümanın öldürüldüğü terör saldırılarının ardından gerilen Türkiye, Yeni Zelanda ve Avustralya ilişkileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son açıklamalarının ardından yumuşadı. Avustralya memnuniyetini duyururken, Yeni Zelanda’nın dışişleri bakanı da Türkiye’ye geliyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington Post gazetesine yazdığı makaledeki üslubunun bir ilerleme olduğunu belirtti ve “ılımlılaşmanın” memnuniyet verici olduğunu söyledi. Morrison, Türk yetkililerle yapılan görüşmelerin de yapıcı olduğunu anlattı.

Kurgu: Sercan Öztürk

Üçlü mini krizin diğer muhatabı Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters da Türkiye’ye geliyor. Peters İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına gözlemci olarak katılacak. Peters’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilebileceği belirtiliyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan Washington Post gazetesine yazdığı makalede saldırıların zanlısı ile IŞİD’in “aynı kumaştan” olduğunu yazmış ve Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’i “cesareti, liderliği ve samimiyetinden” dolayı övmüştü.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters

Erdoğan’ın, “İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler; kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” sözleri ile katliam videosunu mitinglerde göstermesi, Avustralya ve Yeni Zelanda’da tepki ile karşılanmıştı.

Fahrettin Altun: “Erdoğan’ın bağlamından çıkarılan sözlerinin hedefi teröristin manifestosuydu”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan’ın ifadelerinin “bağlamından çıkartıldığını” ve bu sözlerin hedefinin Yeni Zelanda saldırılarının zanlısı olduğunu söyledi.

Altun Twitter’da, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri maalesef bağlamından çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanı, Yeni Zelanda Christchurch’de 50 masum Müslümanı öldüren teröristin sözde manifestosuna karşılık veriyordu. Türkler, Anzak misafirlerine karşı daima cana yakın ve misafirperver davranmıştır. Teröristin manifestosu sadece Erdoğan’ın şahsını değil, aynı zamanda Türk devletini ve halkını da hedef almıştı. Cumhurbaşkanı, Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde konuşurken, Türkiye’ye karşı geçmiş ve hâlâ devam eden saldırılara ilişkin tarihi bir bağlamdaki görüşlerinin çerçevesini çizdi” dedi.

Altun ayrıca, Erdoğan’ın konuşmasının İngilizce tercümesini de paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.