Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konforunu terk ederek köy okulunda çalışmaya başlayan Kenyalı öğretmen, dünyanın en iyi öğretmeni seçildi

Varkey Vakfı tarafından verilen 1 milyon dolar değerindeki Küresel Öğretmen Ödülü’nün bu yılki sahibi, özel bir okuldaki işini bırakarak, öğrencilerinin çoğunluğunun fakir ve yetim olduğu Keriko Ortaokulu’nda (Pwani Köyü, Nakuru, Kenya) öğretmenlik yapmaya başlayan Kenyalı matematik ve fizik öğretmeni Peter Tabichi oldu.

Uyuşturucu bağımlılığı, genç gebelik, okul bırakma ve intihar oranlarının bir hayli yüksek olduğu bu köy okulunda Tabichi’nin yeni öğrencileri, tüm bu olumsuz şartlara rağmen ulusal bilim yarışmalarında yüksek dereceler aldılar. Dünyanın en büyük üniversite öncesi bilim yarışması olan ABD’deki 2019 Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’na (Intel ISEF) katılmaya hak kazandılar. 2017’de bu okulun 59 öğrencisinden 16’sı liseye geçiş yapabilirken, Tabichi’nin gelmesiyle bu sayı 2018’de 26’ya yükseldi.

Tabichi’ye ödülünün takdim edildiği tören, 24 Mart günü, Dubai’de gerçekleştirildi. “Eğitimin Davos’u” olarak nitelendirilen üç günlük Küresel Eğitim ve Beceri Forumu’nu da kapsayan törene, dünyanın dört bir yanından onlarca eğitim bakanı ve kanaat önderi katıldı. Forumda eğitim, teknoloji ve öğrenme bilimi konuları tartışıldı.

Törene babasıyla katılan öğretmen Tabichi, burada yaptığı konuşmada, “Afrikalı gençler artık düşük beklentilerle geri plana atılmayacak” dedi. Afrika’nın bir gün tüm dünyada tanınan mühendisler, bilim insanları ve girişimciler yetiştireceğini söyleyen Tabichi, özellikle kız çocuklarının bu hikayenin büyük bir parçası olacağını dile getirdi.

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, ödül törenine gönderdiği videolu mesajında, Tabichi’nin hikayesinin Afrika’nın “gizli yeteneklerle dolu genç bir kıta” olduğunu gösterdiğini söyledi.

Küresel Öğretmen Ödülü, küresel çapta öğretmen eksikliğinin olduğu bir zamanda, öğretmenin önemine ışık tutmak niyetiyle kurulan Varkey Vakfı tarafından veriliyor. Vakfın ödülü verme amacı ise gençlerin hayatlarını değiştiren binlerce kahramanın hikayesini açığa çıkarmak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.