Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üç büyükşehirde muhalefet adaylarının sosyal medya kullanım pratikleri

İstanbul, Ankara ve İzmir’de muhalefetin büyükşehir belediye başkan adaylarının sosyal medya kullanım pratiklerinde 25 Şubat–25 Mart tarihleri arası esas alınmıştır.

Yerel seçimlere bir gün kala Türkiye’nin üç büyükşehrinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden belediye başkanlığına aday olan Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Tunç Soyer’in sosyal medya kullanım pratiklerini inceledik. Bu üç ilde Twitter’ı en etkili kullanan CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı aday Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu’nu sırasıyla, Mansur Yavaş ve Tunç Soyer izledi.

104 bin takipçiden, 321 bin takipçiye

Ekrem İmamoğlu 2014 yerel seçimlerinde Beylikdüzü belediyesini AKP’nin elinden almıştı. O seçimlerde AKP’den el değiştiren tek ilçe olan Beylikdüzü’nde İmamoğlu, projeleriyle adından çokça bahsettirdi. 2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti’nin ortak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan İmamoğlu’nun karşındaki adaya oranla tanınırlık sıkıntısı vardı. Bu sorunu ilçe ilçe gezip halka buluşmasının yanı sıra, sosyal medyayı daha sık ve etkili bir biçimde kullanarak aştı.

Aday olduğu tarihte 104 bin takipçisi olan İmamoğlu, bir hafta içerisinde, bu sayıyı 159 bine çıkardı. İmamoğlu’nun aday olduğunu açıklayan tweet, 4 bin retweet ve 28 bin beğeni aldı.

Ekrem İmamoğlu’nun 25 Şubat–25 Mart arası tweet etkileşimleri ve takipçi sayılarını inceledik. İmamoğlu, son bir ay içerisinde 371 tweet attı. 371 tweete ortalama 180 beğeni gelirken, ortalama gelen retweet sayısı ise 262 oldu. 

#BirlikteKazanacağız

Ekrem İmamoğlu seçim kampanyasını, #BirlikteKazanacağız etiketi ile yürüttü. CHP adayı seçim kampanyası sürecinde Twitter hesabında, kısa videolara, katıldığı etkinliklerden fotoğraflara, gün içerisindeki programlarına yer verdi. Bu içeriklerinin yanı sıra, katıldığı televizyon ve internet kanallarındaki yayınlarını canlı, kendi Scope hesabından da anlık olarak takipçileriyle paylaştı.

Ekrem İmamoğlu’nun son bir ay içerisindeki takipçi artışını inceledik. 25 Şubat’ta 236 bin takipçisi olan adayın, 25 Mart itibariyle 321 bin takipçiye ulaştığını görüyoruz. Takipçi grafiği hiç azalma göstermeden artıyor. Takipçisinin en çok arttığı gün ise 20 Mart. 19 Mart’ta 287 bin takipçiye sahip olan İmamoğlu, 20 Mart tarihinde bu sayıyı 301 bine çıkardı.

Instagram’da en fazla takipçiye sahip olan aday: İmamoğlu

Ekrem İmamoğlu Instagram hesabında Twitter hesabına oranla daha fazla takipçiye sahip. Aday olduğunun açıklandığı 18 Aralık 2018 tarihinde 39 bin takipçiye sahip olan İmamoğlu, 25 Mart itibariyle 365 bin takipçiye ulaştı. İmamoğlu, bu süreçte 55 fotoğraf, 87 video ve 94 sponsorlu içerik paylaşımında bulundu. Günlük takipçi artışı ortalama 13 bin olan İmamoğlu’nun aylık oranı ise 166 bin. Son bir ay içerisinde 236 gönderi paylaşan CHP adayına toplam 5 milyon beğeni gelirken, paylaşımlarına 63 bin yorum yapıldı.

*Carousel: Sponsorlu içerik

Takipçi sayısı yüksek, etkileşim düşük

Mansur Yavaş, 2009 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden, 2014 yerel seçimlerinde ise Cumhuriyet Halk Partisi’nden Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanığına aday oldu, fakat kazanamadı. CHP’nin bu seçimlerde tercihi yine Mansur Yavaş’tan yana oldu. 2014 seçimlerini az bir farkla kaybeden Yavaş, bu seçimlerde iddialı. 

1989 yılından beri siyasette olması, Mansur Yavaş’ı CHP’nin diğer iki adayına oranla daha bilinir kılıyor. 18 Aralık 2018 tarihinde CHP, Yavaş’ı tekrar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterdi. O tarihte 1 milyon 208 bin takipçisi olan Yavaş, bir hafta içerisinde bu sayıyı 1 milyon 222 bine çıkardı.

Mansur Yavaş’ın Twitter kullanım performansı Ekrem İmamoğlu’na oranla oldukça düşük. Yavaş, 25 Şubat–25 Mart tarihleri arasında 139 tweet attı. 139 tweete ortama 86 beğeni ve 335 retweet geldi. Yavaş’ın günlük takipçi artışı ortalaması ise 714. 

Mansur Yavaş’ın tweetleri arasında en çok beğeniyi ise AKP Sözcüsü Ömer Çelik’e yazdığı gönderi aldı. Seçime yaklaşık 20 gün kala Yavaş hakkında ‘sahte senetle icra takibi yaptırdığı’ iddiaları çıktı. Çelik, bu olay üzerine bir basın toplantısı düzenledi ve toplantının gündemi Mansur Yavaş idi. Yavaş, AKP sözcüsüne ‘kendisine cevap hakkı verilmediğine’ dair bir tweet attı ve bu tweet 45 bin beğeni, 11 bin retweet aldı. 

#HakYeriniBulacak

Mansur Yavaş’ın takipçi oranına göre etkileşimi az da olsa seçim sürecinde her gün en az iki tweet attı. Bu gönderiler içerisinde, fotoğraf, video, projelerini anlatan animasyon videoların yanı sıra, Scope yayınları ve günlük programları da yer alıyor. Mansur Yavaş’ın en fazla kullandığı etiket ise #HakYeriniBulacak oldu. 

Mansur Yavaş’ın takipçi artış oranını incelediğimizde çok büyük değişimler olmadığını gördük. 25 Şubat’ta 1 milyon 271 bin olan takipçisi ay sonunda sadece 44 bin arttı. En çok takipçisinin arttığı gün ise 12 Mart oldu. Bu takipçi artışı, Yavaş’ın hakkında çıkan ‘sahte senetle icra takibi’ iddialarıyla aynı tarihlere denk geliyor.

İzmirli adayın 69 bin takipçisi var

CHP, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayını 27 Ocak tarihinde açıkladı. CHP’nin adayı, iki dönemdir Seferihisar Belediye Başkanı olarak görev yapan Tunç Soyer oldu. CHP’nin kalesi olan İzmir için en başından itibaren güçlü bir aday olarak görülen Soyer, diğer adaylara oranla Twitter’da en az takipçiye sahip olan isimdi. Aday olduğu tarihte 29 bin takipçisi olan Soyer, bir hafta sonunda bu sayıyı 52 bine çıkardı.

Tunç Soyer’in 25 Şubat–25 Mart arası toplam 124 tweeti var. Bu tweetlere ortalama 456 beğeni, 88 retweet geldi. Günlük takipçi artış oranı 240 olan Soyer’in, haftalık artış oranı ise 5 bin oldu. Tunç Soyer’in en fazla beğeni aldığı tweet, İzmir’deki buluşmalarından derlenmiş olan video içeriği oldu. Bu içerik, 1917 beğeni, 256 retweet ve 32 bin izlenme oranına ulaştı.

#Aşklaİzmir

Seçim dönemimde sosyal medya üzerinden kampanyalarını sürdüren Soyer, tweetlerinde diğer adaylara oranla video içeriğini daha fazla kullandı. Gönderilerinin içerisinde projelerini anlatan; ‘sosyal, ulaşım ve altyapı projeleri’ başlıklı ayrı ayrı seri animasyon videoları da paylaştı. Bu videoların yanı sıra Soyer, canlı yayınlar, fotoğraflar ve günlük programlarını da paylaşmayı ihmal etmedi. Görsel içeriğe önem veren Soyer, bir ay içerisinde 48 video, 138 fotoğraf ve altı metin içerik paylaşımında bulundu. Soyer’in seçim döneminde en fazla kullandığı etiket ise #Aşklaİzmir oldu.

Soyer’in takipçi sayısıyla, artış sayısını oranladığımızda bir ay içerisinde Twitter hesabında değişim yaşadı. Soyer’in 60 bin 140 olan takipçisi bir ayın sonunda 69 bin 721 oldu. Gün gün takipçi sayısına baktığımız Soyer’in, belirli bir günde fazla takipçi kazanmadığını, bunun yerine gün bazlı sabit bir oranda takipçisinin arttığını görüyoruz. 

Sosyal medya kullanımı Gezi Parkı süreciyle arttı

Ana akım mecralarından daha fazla kişiyle ulaşması, zaman ve mekan sınırı olmaması yıllar içerisinde sosyal medyayı, özellikle de Twiter’ı ana haber kaynağı haline getirdi. Bunun en net örneğini 2013 yılında yaşanan Gezi Parkı sürecinde gördük. Somemto’nun araştırmasına göre Gezi Parkı olaylarının ilk haftasında 991 milyon 377 bin tweet atıldı. Twitter’ın bir kitle yarattığını gören siyasiler –özellikle muhalefet- kendi mecralarını yaratıp, sosyal medya üzerinden seçmen kitlesine ulaşmaya çalıştı. Özellikle muhalefet blokunun siyasi aktörleri, seçim kampanyalarını sosyal medya üzerinden kendilerine özel etiketlerle yürütmeye başladılar. 24 Haziran 2018 seçimlerinde de “Seçime kadar adaylar arasında Twitter kullanımında Akşener birinci, Erdoğan sonuncuydu” başlıklı haberimiz ile muhalefetin sosyal medyayı daha etkili kullandığına yer vermiştik.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.