Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSO imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Mart 2019 verilerini açıkladı: Zorlu piyasa koşulları siparişleri yavaşlattı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2019 dönemi sonuçlarını açıkladı. Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm verilerin imalat sektöründe iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Türkiye İmalat PMI, martta 47,2 olarak ölçüldü. Bu değer şubatta 46,4’tü.

Sonuçları duyuran İSO açıklamasında, Türkiye İmalat PMI verisi şöyle değerlendirildi:

“Zorlu piyasa koşulları devam etti ve bu da yeni siparişlerin yavaşlamasına yol açtı. Yeni ihracat siparişlerinde de yavaşlama görülürken firmalar özellikle Avrupa pazarında zayıflık yaşandığını belirtti. Üretime benzer şekilde istihdam düzeyi son sekiz ayın en düşük hızında azaldı. Birikmiş işlerde Şubat 2018’den beri en ılımlı azalma gerçekleşirken, bu durum sektörde kapasite baskısının yeniden başladığı yönünde sinyaller verdi. Girdi maliyetleri enflasyonu ilk çeyreğin sonunda artış kaydetti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde TL’de son yaşanan zayıflamadan kaynaklandığını belirtti. Nihai ürün fiyatları ise üst üste ikinci ay arttı ve artış şubat ayına göre ivme kazandı. Ancak girdi maliyetlerinde olduğu gibi nihai ürün fiyatlarında da enflasyon görece ılımlı seyrini korudu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.