Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüelalı muhalefet lideri Juan Guaido’nun dokunulmazlığı kaldırıldı

Venezüela’da, Devlet Başkanı Nicolas Maduro yanlılarının çoğunluğu oluşturduğu Kurucu Meclis, kendini geçici devlet başkanı ilan ettikten sonra 50 ülke tarafından tanınan muhalefet lideri Juan Guaido’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi. Böylece Guaido’nun tutuklanmasının önü açılmış oldu.

Kurucu Meclis, Yüksek Mahkeme’nin talebi üzerine aldığı bu kararla, geçen ocak ayında kendini geçici devlet başkanı ilan edip Maduro’ya son altı yılın en büyük meydan okumasını gerçekleştiren Guaido üzerindeki baskıyı artırmış oldu.

Son haftalarda hükümet Guaido’ya seyahat yasağı getirdi, banka hesaplarını dondurdu, terör suçlamasıyla hakkında soruşturma başlattı ve 15 yıl boyunca kamusal makamlarda görev almasını yasakladı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Fakat şimdiye dek hükümet Guaido’yu tutuklayabilmiş değil. ABD yönetimi defalarca Guaido’ya yapılacak herhangi bir saldırının ciddi sonuçlara yol açacağını açıkladı.

Guaido şimdiye dek seyahat yasağına rağmen diğer Güney Amerika ülkelerine seyahat ederek hükümetten gelen baskıları savuşturmayı başardı. Muhalefet ise iki yıl önce Maduro tarafından muhalefetin elindeki Ulusal Meclis’i kısıtlamak için bir nevi paralel yasama organı olarak yaratılan Kurucu Meclis’i tanımıyor.

Guaido kararlı

Dün evinden destekçilerine seslenen Guaido “Rejim bize saldırarak bizi durdurabileceğini sanıyor. Bu süreçte geri adım atmak yok” diyerek kararlı olduğunu söyledi.

Olan bitenler hakkında çok sayıda ülkenin dışişleri bakanları ve liderleriyle çoktan konuşmuş olduğunu söyleyen Guaido “Bizi şiddetle ve korkutmayla yıldıramayacaklar. [Maduro’yu alt etmeye] bu kadar yakın olmasaydık rejim bu kadar umutsuz olmazdı” dedi.

Guaido bir yandan da ülkenin silahlı kuvvetlerine seslenmeyi bırakmıyor. Attığı tweet’lerden birinde muhalefet lideri, “Silahlı Kuvvetlerimizi uyarıyoruz: anayasamıza aykırı bir karara uymanın sonuçları olacaktır. Ne onları koruyacak, ne de ailelerinin acısını dindirecek bir rejimi korumamalılar.
“Bizi tutuklayamayacaklar! Gerisini Venezüela’ya bırakacağız!”

Elektrik ve su krizi gittikçe derinleşiyor

Venezüela’daki siyasi çatışmalar, mart başından beri ülkenin önemli şehirlerini teslim alan elektrik kesintisiyle beraber gittikçe derinleşiyor. Kurucu Meclis’in dokunulmazlık kararından dakikalar sonra başkent Caracas’ın bazı mahallelerinde elektrikler yeniden kesildi.

Hükümet dün, ikinci bir emre kadar en yoğun saatlerde kısmi elektrik tedarikine başlayacaklarını duyurdu. Su ve elektrik kesintilerinden ötürü protestoların yoğunlaştığı ülkede yetkililer, mesai saatlerini kısaltıp okulları kapatmaya karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.