İran uzun yıllardır eşi görülmemiş bir sel felaketiyle karşı karşıya. Ülkenin geniş kesimlerinde etkili olan yağışların yol açtığı seller sonucu iki hafta içinde 70 kişi hayatını kaybetti.

İranlı yetkililer ülkenin batısındaki Huzistan eyaletinde 6 kent için daha tahliye emri verdi. Daha önce yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı eyalet başkenti Ahvaz’ın da aralarında bulunduğu 11 kent ve onlarca köy ve kasaba tahliye edilmişti. İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fazlı, 5 milyon kişinin yaşadığı eyalette 400 bin kişinin risk altında olduğunu duyurdu.

Aşırı yağış ve seller 19 Mart’tan bu yana ülkede etkili oluyor. Kuzeydoğuda 19 Mart’ta başlayan sağanak yağışlar, 25 Mart’ta da ülkenin batı ve güneybatı kesimlerinde etkili olmaya başlamış, 45 kişinin hayatına mal olmuştu. Yine batı ve güneybatı İran’da 1 Nisan’dan itibaren yeniden başlayan sağanak yağışların tetiklediği seller ölü sayısının artmasına neden oldu. Yetkililer sel felaketi nedeniyle ülkenin karayolu ağının yüzde 36’sına karşılık gelen 12 bin kilometre yolun zarar gördüğünü belirtiyor.

Enerji ve bankacılık sektörünü hedef alan ABD yaptırımları nedeniyle bütçe darboğazı yaşayan İran’da yardım kuruluşlarının zorlandığı bildiriliyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Amerikan yaptırımlarının yardım çalışmalarını olumsuz etkilediğini ve yaptırımlar nedeniyle kurtarma helikopteri alamadıklarını belirterek, Twitter’da “Bu (bize yönelik) bir ekonomik savaş değil, ekonomik TERÖRİZM” paylaşımı yaptı:
.@realDonaldTrump ‘s "maximum pressure"—flouting UNSC Res 2231 & ICJ ruling—is impeding aid efforts by #IranianRedCrescent to all communities devastated by unprecedented floods. Blocked equipment includes relief choppers: This isn't just economic warfare; it's economic TERRORISM. pic.twitter.com/EEKTMiXLEi
— Javad Zarif (@JZarif) April 1, 2019
Zarif, müteakip twitinde de, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İran Kızılayı’na direkt para vererek yardım etmeye hazır olduklarına dair açıklamasını da “YALAN HABER” ibaresi ile paylaştı ve “GERÇEK HABER”in “yasa dışı ABD yaptırımları nedeniyle” Kızılaya para transferi yapılamaması olduğunu vurgulayıp “ABD EKONOMİK TERRÖRİZMİNİN sorumluluğunu almalı” diye yazdı.
FAKE NEWS: @SecPompeo claim that US "ready to assist @ifrc, which would direct money through Iranian Red Crescent for relief"
REAL NEWS: As @ICRC President noted, Iranian Red Crescent can't receive any funds due to illegal US sanctions. US should own up to its ECONOMIC TERRORISM pic.twitter.com/rFjVDdrc4O— Javad Zarif (@JZarif) April 2, 2019








