Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört ABD’li senatörden S-400 uyarısı: “Türkiye’nin dünyadaki yeri Erdoğan’ın yapacağı seçime bağlı”

Amerikan Senatosu’nun dört etkili isminden Türkiye’ye “ya F-35 ya S-400, ikisi birden olmaz” uyarısı geldi. Senatonun Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne başkanlık eden Jim Inhofe, aynı komitenin kıdemli üyesi Jack Reed, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch ve Dış İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi Bob Menendez, New York Times gazetesine ortak imzayla bir makale göndererek, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini alması halinde, Amerikan yasalarının gerektirdiği şekilde yaptırıma maruz kalacağı uyarısı yaptı. Yazıyı özetle aktarıyoruz:  

Bu yılın sonuna kadar Türkiye ya ileri teknoloji savaş uçağı F-35 sahibi olacak ya da Rus yapımı S-400 karadan havaya füze savunma sistemi. İkisine birden sahip olmayacak.

“Türkiye’nin dünyadaki yeri Erdoğan’ın yapacağı seçime bağlı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı seçimin, ülkesinin dünyadaki yeri, ABD ile ilişkileri ve NATO’daki varlığı konusunda çok derin sonuçları olacak (…) Türkiye 2017 Temmuz’unda Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alacağını duyurdu. S-400 Rusya’nın F-35 savaş uçaklarını düşürmek için bugüne kadar ürettiği en ileri sistem.

Türkiye’nin S-400 alımı NATO’daki yükümlülüklerine aykırı düşer ve müttefikler arasındaki operasyonel kapasiteyi azaltır. S-400 alımı radar sistemi Rus ordusunun F-35’lerin nasıl çalıştığını çözmesini sağlayabileceği için kabul edilemez bir risk oluşturur. Bu tehlike Pentagon’u Türkiye’nin F-35’lerle ilgili aktivitelerini askıya almaya mecbur bıraktı.

Türkiye’nin meşru hava savunma ihtiyaçları bulunuyor. ABD 2012’den beri S-400’lere alternatif olarak Patriot hava savunma sistemini önerdi ama Türkiye bu teklifi reddetti. S-400’lerin Türkiye’ye teslim tarihi temmuz, F-35’lerin teslim tarihi ise kasım. Cumhurbaşkanı Erdoğan için şimdi karar zamanı. Türk göklerini S-400’ler yerine Patriot’larla savunmayı ve F-35 aranjmanını korumayı tercih etmesini umuyoruz.

“Ankara S-400’leri alırsa ABD yaptırımlarına maruz kalacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu tercihi yapmaz ve S-400’leri kabul ederse, Türkiye ABD yasalarının gerektirdiği yaptırımlara maruz kalacak. Yaptırımlar –doğrudan yabancı yatırımları kaçırarak, uluslararası piyasaları dalgalandırarak ve Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisine zarar vererek- Türkiye ekonomisine darbe vuracak.

Dahası, Türkiye asla F-35 sahibi olamayacak ve F-35 üretim programından çıkarılacak. Türkiye F-35 programının önemli bir ortağı ama yeri doldurulamaz değil (…) Niyetimiz Türk dostlarımıza zarar vermek değil. Aksine, Suriye’de, Karadeniz’de, terörle mücadelede ve karşılıklı çıkarlarımızın olduğu diğer konularda Türk-Amerikan ilişkilerini genişletmenin mümkün olacağını umuyoruz. Sadece F-35 programını ve Türkiye dahil NATO müttefiklerimizi korumak istiyoruz.

Putin Türkiye’yi Batı’dan koparmaya çalışıyor”

Türkiye’nin Rusya ile –Suriye’de, enerjide, tarımda, turizmde, zorunluluk ilişkisi olduğunu anlıyoruz. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan S-400 alımından vazgeçerse Bay Putin bu alanlarından birkaçında misilleme yapabilir. Böyle bir talihsizlik halinde Türkiye’ye her tür desteği vermeye hazırız (…)

Bay Putin S-400’lerle Türkiye’yi Batı’dan koparmaya çalışıyor. Türkiye müttefiklerinden ne kadar uzaklaşırsa, Bay Putin’in bu ilişkideki gücü o kadar artacaktır: Rusya yapabileceğini yapar, Türkiye yapmak zorunda kaldığının bedelini öder.

Bay Putin stratejik olarak Batı’ya bağlı ve NATO müttefiki bir Türkiye’den korkar ve ona saygı duyar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin’in S-400’le Batı’dan koparma taktiğini reddederek, Türkiye için böyle bir geleceği seçmesini umuyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.